Pantarhei wil Organon overnemen

Pantarhei Bioscience uit Zeist heeft farmacieconcern Merck een concreet voorstel gedaan om alle activiteiten in ‘women’s health’ van Organon in Oss over te nemen.

Dat zou, volgens directeur Herjan Coelingh Bennink, betekenen dat alle duizend onderzoeksbanen in Oss kunnen worden behouden. Merck wil nog niet inhoudelijk reageren op de plannen en wacht een kort geding af dat vrijdag dient voor de rechtbank in Amsterdam.

Dit kort geding is aangespannen door de raad van commissarissen en de ondernemingsraad van MSD-Organon omdat een kansrijke overname van de onderzoeksafdeling in Oss door het Zuid-Afrikaanse farmaciebedrijf Aspen op het allerlaatste moment door Merck werd afgewezen. In het kort geding wordt geëist dat Merck het plan een kans geeft.

Het plan van Pantarhei concurreert met de plannen van Aspen en heeft volgens Coelingh Bennink louter „om procedurele redenen” nog geen serieuze kans gekregen. Het plan wordt gefinancierd door enkele durfinvesteerders. Namen wil Coelingh Bennink niet noemen, maar de private equitybedrijven zijn „bereid enkele miljarden euro’s neer te tellen”.

Volgens het plan worden er twee bedrijven opgericht: een marketing en sales (M&S) verkoopbedrijf en een onderzoek- en ontwikkelingsbedrijf (R&D). Alle women’s health producten – specifieke gezondheidszorg voor vrouwen zoals hormonale anticonceptie en medicijnen voor de bestrijding van borstkanker – die nu op de markt zijn en door Organon zijn ontwikkeld, worden door het M&S-bedrijf via de marketingkanalen van Merck verkocht. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim 2 miljard euro per jaar, maar dat gaat afnemen door aflopende patenten. Zonder nieuwe producten, zegt Coelingh Bennink, zouden de verkopen in 2020 „zijn opgedroogd”. Het tweede R&D-bedrijf moet nieuwe producten ontwikkelen. Het bestaat uit de R&D-activiteiten van MSD-Organon in Oss en de onderzoeksactiviteiten van Pantarhei Biosciences in Zeist.

Coelingh Bennink voert al gesprekken met de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA over nieuwe medicijnen. Coelingh Bennink: „Vanaf 2015 kan er elk jaar een nieuw product in de verkoop en zou het onderzoeks- en productiebedrijf naar de beurs kunnen.”