Oudste Nederlander is nu 109 jaar

Leeuwarden foto dd 25-02-2011 109 jarige mevrouw Truus Draaisma oudste inwoner van Nederland ©Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen
Leeuwarden foto dd 25-02-2011 109 jarige mevrouw Truus Draaisma oudste inwoner van Nederland ©Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen ©Foto:Hoge Noorden/Jacob van Ess

Haar ontbijt bestaat uit koffie, ontbijtkoek en een sigaretje. Ze doet zelf haar afwasje nog en heeft geen hulp nodig bij het naar bed gaan.

Geertruida Draaisma (109) uit Leeuwarden is de oudste vrouw van Nederland. Vrijdag was ze jarig en gaf ze met burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden een heuse persconferentie ter ere van haar 109de verjaardag. Met vier microfoons en een batterij camera’s voor zich keek ze beduusd het zaaltje van zorgcentrum De Hofwijck in. Daar woont ze nu achttien jaar, met veel plezier. Haar geheim van een lang leven? Haar bejaarde neef (76) geeft het antwoord: „Veel wandelen, veel ontspannen en sober leven. Maar wel genieten. Alles met mate.” Ze kijkt nog dagelijks televisie, vertelt haar persoonlijk begeleider Engeltje Noordmans. „Vooral natuurfilms en ‘Nederland zingt’ en ook sport. En elke dag loopt ze met haar rollator even naar ons winkeltje.”

Geertruida Draaisma werd op 25 februari 1902 geboren in Makkum, als tweede in een gezin van zes kinderen. Haar vader was stoombootmachinist. De Friezin werkte bijna haar hele leven als hoedenverkoopster bij modezaak Dechesne in Leeuwarden. Ze bleef ongetrouwd. Van burgemeester Crone kreeg ze vrijdag een grote zwart-witfoto van het oude pand van de zaak. „Ooohh, wat mooi”, roept ze enthousiast uit. Ze geeft zelfs een kus op de foto. Een tút (kus in het Fries) geven doet ze veel en graag. De verzorgende krijgt er elke morgen een en burgemeester Crone wordt veelvuldig gezoend. „Wat doen al die mensen hier?” wil ze van hem weten. „Die komen u feliciteren”, antwoordt hij. „Nooit gedacht dat ik dit zou meemaken”, zegt ze. Een vraag uit de zaal. Hoe lang denkt ze het nog vol te houden? „Dat weet ik niet, ik denk niet dat ik de 110 haal.” Maar tegen het personeel had ze die morgen nog monter gezegd dat ze voor de 110 ging.

Van het huis krijgt ze als cadeau een ritje in een limousine naar het stadhuis. Daar gaat ze dan op de thee bij Crone. „O, wat een grote auto”, roept ze uit. De burgemeester ontmoette haar vorig jaar al. „Samen liepen we de trap op naar mijn kamer. Toen ik haar namelijk feliciteerde met haar 108ste verjaardag vroeg ik mevrouw of ze ook eens bij mij op bezoek kwam. Ad rem zei ze: ‘Goed idee, komt u me dan ophalen?’”

De vrouw van 80 die haar altijd overal heen rijdt met de auto vroeg gekscherend of ze niet goed genoeg meer was. Waarop mevrouw Draaisma zei: „Ik veronderstel dat de burgemeester een grotere auto heeft dan jij!”