Oppositie Libië bereidt offensief Tripoli voor

Dat zegt de leider van een net gevormde militaire raad in Benghazi.

In het door opstandelingen gecontroleerde oosten van Libië worden voorbereidingen getroffen voor een militair offensief tegen Tripoli. „Als de hoofdstad niet in een paar dagen is gevallen, moeten we besluiten om een offensief te beginnen”, zegt generaal Ahmed Saad Al-Gataani. Hij is de leider van een zojuist gevormde militaire raad in Benghazi, de grootste door opstandelingen bestuurde stad.

„Ik heb me gevoegd bij de revolutie van de jeugd”, zegt hij. „Het volk moet de macht overnemen in Tripoli. Onze kameraden moeten vechten. Militairen en burgers van Benghazi zullen straks samen naar de hoofdstad marcheren.”

Een medewerker zegt dat de eerste gewapende jongeren vorige week naar Tripoli vertrokken, maar sommigen van hen werden in Gaddafi’s geboortestad Sirte onderweg aangevallen en gedood door soldaten die trouw zijn aan Gaddafi. Een andere militair vertelt dat twee hoge generaals naar de oppositie zijn overgelopen en naar Benghazi komen. „Maar we horen ook over driehonderd huurlingen die Gaddafi naar Tripoli heeft laten overvliegen.”

Op een erf langs een hoofdstraat is op Gaddafi’s troepen veroverd militaire materieel verzameld. Vrijwilligers sleutelen, oliën en poetsen. Na de reparatie schieten ze met het luchtafweergeschut. Grote stapels kogels en andere munitie worden in kisten geladen en in een vrachtwagen afgevoerd. Voor de poort staan jongeren die zich bij de legermacht voor het offensief tegen de hoofdstad willen aansluiten.

„We zijn er klaar voor”, zegt een soldaat. „Sommigen zijn al vertrokken. We moeten snel in actie komen, want onze broeders worden in Tripoli door Gaddafi vermoord. Misschien heeft hij meer soldaten, maar het volk staat achter ons”. (NRC)