‘Opkomst verkiezingen lager dan in 2007’

Vermoedelijk ligt de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen morgen rond de 45 procent. Dat voorspelt Maurice de Hond aan de hand van een peiling, meldt Novum. In 2007 was de opkomst 46,3 procent.

De opkomst verschilt per partij. Vooral oudere kiezers, gaan relatief vaker naar de stembus. Zij stemmen dan vooral op de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP. Onder hoogopgeleide kiezers is de stembereidheid doorgaans ook groter dan onder laagopgeleide kiezers.

‘Kiezers enthousiast over PVV’
De Hond houdt er rekening mee dat een deel van de kiesgerechtigden enthousiast zijn over de PVV en daarom bereid zijn om naar de stembus te gaan.

Volgens de laatste prognose van de peiler komen de twee regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV niet verder dan 37 zetels in de Eerste Kamer. Dat zou er één te weinig zijn voor een meerderheid in de Senaat. De VVD krijgt zestien zetels, twee minder dan het huidige aantal, het CDA verliest er twaalf en houdt er negen over en de PVV komt met twaalf zetels de senaat binnen.

CDA verliest aan VVD
Het CDA verliest in de peiling vooral kiezers aan de VVD, de PvdA en D66. Van de VVD lopen de kiezers voornamelijk over naar de PVV. De PvdA, die in 2007 veertien zetels behaalde en er nu naar verwachting elf overhoudt, verliest kiezers aan de SP, GroenLinks, D66 en 50Plus.