Maastricht onderzoekt effect wietpas ‘om bezwaren te onderbouwen’

De gemeente Maastricht laat onderzoeken wat de gevolgen zijn als buitenlanders geweerd worden uit coffeeshops in de gemeente door de invoering van de wietpas. Dat maakte burgemeester Onno Hoes (VVD) vandaag bekend, meldt Novum.

Twee onderzoeken naar effecten wietpas
Door van coffeeshops besloten clubs te maken waar alleen klanten met een pas terecht kunnen, de wietpas, wil het kabinet drugstoerisme tegengaan.

Een woordvoerder van de gemeente Maastricht laat weten dat er twee onderzoeken komen. Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT gaat met enquêtes onderzoeken wat de effecten van de wietpas voor coffeeshops in andere gemeenten in Zuid-Limburg zijn en de Tilburgse hoogleraar Cyrille Fijnaut gaat bekijken wat het betekent voor buitenwijken en omringende gemeenten in Nederland en België.

Sceptisch Maastricht wil bezwaren onderbouwen
De gemeente is sceptisch over de effecten van de pas en wil daarom de bedenkingen met onderzoek onderbouwen, zegt NRC redacteur Esther Wittenberg die al vaak over de maatregel heeft geschreven.

“De gemeenten Breda, Eindhoven en Den Bosch hebben al voor een motie gestemd tegen de invoering van de wietpas. Maastricht wil grondiger te werk gaan en de resultaten van de onderzoeken gebruiken om de bezwaren tegen de wietpas te staven.”

Pas na onderzoek besluit
Deze twee onderzoeken komen voor een definitieve uitspraak van de Raad van State. Die moet later dit jaar duidelijkheid scheppen in de vraag of Maastricht mensen zonder wietpas mag weren uit coffeeshops. Het Europese Hof achtte dat al eerder toelaatbaar.

Pas wanneer de resultaten bekend zijn wil de gemeente Maastricht een besluit nemen over maatregelen om drugscriminaliteit te beperken. In de coffeeshops van Maastricht komen jaarlijks 1,4 miljoen buitenlanders softdrugs kopen.