Leider Wit-Russische oppositie gemarteld

Een oppositieleider in Wit-Rusland heeft gisteren gezegd dat hij in de gevangenis is gemarteld door de leden van Wit-Russische inlichtingendienst KGB. Hij was op 19 december samen met andere oppositieleiders gearresteerd na een demonstratie tegen stembusfraude bij de verkiezingen, die een overwinning lieten zien voor president Aleksandr Loekasjenko.

De 35-jarige Ales Michalevitsj vertelde op een persconferentie dat hij uit zijn slaap is gehouden, werd opgesloten in een pas geverfde cel zonder ventilatie en bij een extreemkoude temperatuur werd vastgehouden. Hij werd twee weken geleden vrijgelaten nadat hij onder druk een verklaring had getekend dat hij zou ‘meewerken’.

Michalevitsj beschreef hoe die ondertekening tot stand kwam. „Op 10 januari sleepten mannen met zwarte maskers me uit mijn cel, deden me handboeien om en tilden ze mijn armen aan de handboeien omhoog, zodat ik op de grond moest gaan liggen. Ze duwden mijn armen zo ver mogelijk omhoog, totdat mijn gewrichten begonnen te kraken, en ze zeiden dat ik alles moest doen wat ze van me vroegen. Ze hielden mijn armen lange tijd in deze positie en duwden ze hoger en hoger totdat ik zei dat ik zou voldoen aan alle verzoeken.”

Michalevitsj zei zich te realiseren dat dergelijke verklaringen kunnen leiden tot een nieuwe arrestatie. Hij was een van de 700 mensen die werden gearresteerd na de verkiezingen. Meer dan dertig van hen, onder wie presidentskandidaten Andrej Sannikov en Nikolaj Statkevitsj zitten nog steeds vast. Mensenrechtenorganisaties maken zich met name zorgen over Statkevitsj, met wie al ruim een maand geen contact meer is geweest.

Het harde politieoptreden op 19 december heeft geleid tot hernieuwde westerse sancties tegen het autoritaire bewind van Loekasjenko, die al zestien jaar aan de macht is. Ruim 150 topbestuurders wordt geweerd uit westerse landen. Ook zijn buitenlandse tegoeden bevroren. (AP, Reuters)