Leger en politie uit voorzorg op straat in Harare

One of the 45 human rights activists arrested with Munyaradzi Gwisai, a former member of Parliament in Zimbabwe, sticks his hand out from a prison truck after been remanded in custody to the 28th of May together with 45 other social and human rights activists in Harare, Thursday,Feb,24, 2011. Gwisai is alleged to have organized a meeting where they played video footage of the Egypt uprising allegedly “to inspire and motivate people to demonstrate against the government”. Police say attendees called for solidarity with Egyptian and Tunisian workers and intended to incite Zimbabweans to hold demonstrations against three decades of authoritarian rule by President Robert Mugabe.(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)
One of the 45 human rights activists arrested with Munyaradzi Gwisai, a former member of Parliament in Zimbabwe, sticks his hand out from a prison truck after been remanded in custody to the 28th of May together with 45 other social and human rights activists in Harare, Thursday,Feb,24, 2011. Gwisai is alleged to have organized a meeting where they played video footage of the Egypt uprising allegedly “to inspire and motivate people to demonstrate against the government”. Police say attendees called for solidarity with Egyptian and Tunisian workers and intended to incite Zimbabweans to hold demonstrations against three decades of authoritarian rule by President Robert Mugabe.(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi) Een van de mensenrechtenactivisten die zijn gearresteerd, omdat ze volgens de autoriteiten demonstraties aan het voorbereiden waren. Foto AP / Tsvangirayi Mukwazhi

Zimbabweaanse politieagenten en militairen zijn in grote getale aanwezig in de hoofdstad Harare in reactie op oproepen tot protesten in het Afrikaanse land. De oproepen lijken tot dusver niet tot betogingen te hebben geleid.

Gepantserde voertuigen, busjes met oproerpolitie en waterkanonnen van Israëlische makelij zijn sinds zaterdag aanwezig in Harare en de omliggende dorpen. De autoriteiten in het land hebben geen officiële verklaring gegeven voor het machtsvertoon.

President Robert Mugabe zal woensdag een toespraak houden in het centrum van Harare.

Activisten opgepakt
In anonieme berichten op Zimbabweaanse websites is opgeroepen om dinsdag betogingen te houden, maar er is verder niet in het openbaar campagne gevoerd voor protesten. Zo’n vijftien procent van de bevolking van Zimbabwe heeft toegang tot internet.

Eind vorige maand werden al 45 mensenrechtenactivisten opgepakt, waaronder voormalig parlementslid Munyaradzi Gwisai. Ze worden ervan verdacht demonstraties te hebben voorbereid. Ze werden aangehouden toen ze video’s van de protesten in Egypte aan het bekijken waren.