Kremlin schrijft Gaddafi af en noemt hem levend politiek lijk

Rusland heeft zich in sterke bewoordingen afgekeerd van het regime van Moammar Gaddafi in Libië. Een Kremlin-functionaris zei vandaag dat Gaddafi een “levend politiek lijk” is en dat de Libische leider af moet treden. Dat meldt het Russische persbureau Interfax vandaag.

Het Kremlin heeft zelden kritiek in het openbaar op autoritaire regimes, maar president Medvedev veroordeelde vorige week al wel het geweld dat Gaddafi gebruikte tegen demonstranten die zijn regime tot een eind willen brengen. Ook zei de Russische president dat het bloedvergieten een misdaad onder internationaal geldend recht is.

Rusland steunde al sancties, VN-resolutie
De anonieme functionaris zei vandaag dat Gaddafi “geen plek heeft in de moderne beschaafde wereld.” Rusland steunde zaterdag de unaniem aangenomen resolutie voor een handelsembargo en andere sancties. Rusland heeft volgens Interfax defensiecontracten met Libië ter waarde van 2 miljard dollar, zo’n 1,44 miljard euro.

Volgens buitenlandredacteur Rusland Chris Hensen van NRC is wel duidelijk dat Rusland “langzamerhand Gaddafi aan het afschrijven is.”

“De Russen hebben hechte economische banden met Libië - ook in wapens - dus het Kremlin moet wel een beetje voorzichtig manoeuvreren. Want stel dat hij blijft zitten! Boven alles is Rusland pragmatisch. Zodra het opportuun is om om het aftreden van Gaddafi te roepen, zal dit ook gebeuren. Maar het is nu nog te vroeg voor Medvedev om officieel tot het aftreden van Gaddafi op te roepen. Het kan zijn dat deze anonieme functionaris op deze manier wel iets van die boodschap naar buiten probeert te brengen. Maar het kan natuurlijk ook zomaar een lagere zegsman zijn die iets roept. De Russische politiek is daarin niet heel duidelijk.”