Kort nieuws Wetenschap

Rauwe groente kan besmet zijn met salmonellabacterie

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 1 maart. Een salmonellavergiftiging ontstaat niet alleen door kippen en eieren die met die bacterie zijn besmet; ook rauwe groente kan de besmettingsbron zijn. Vooral als die is verwerkt in salades en dipsauzen die bij kamertemperatuur zijn bewaard. Dat schrijven onderzoekers in een eind vorige week online verschenen artikel in The New England Journal of Medicine. Zij zochten de oorzaak van een grote salmonellavergiftiging in het zuiden van de Verenigde Staten in mei en juni 2008. Er werden 300 mensen in het ziekenhuis opgenomen; twee overleden er. Na epidemiologisch onderzoek – wat en waar heeft u gegeten? – waren eerst rauwe tomaten verdacht. Later bleken de boosdoeners twee soorten chilipepers te zijn, afkomstig van één Mexicaanse kwekerij.

Ranavirus treft Drentse kikkers

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 1 maart. Afgelopen zomer zijn in Drenthe kikkers massaal doodgegaan aan een zogeheten ranavirus, maakte de Universiteit Utrecht gisteren bekend. Ranavirussen zijn virussen die lokale, hevige uitbraken veroorzaken bij amfibieën. Het is de eerste keer dat er een in Nederland is aangetroffen. In een meertje in het natuurgebied Dwingelderveld stierven in september vorig jaar meer dan duizend groene kikkers in een week. Zo’n massale sterfte van amfibieën wordt in Nederland zelden of nooit gezien, aldus de Stichting RAVON die onder andere kikkers onderzoekt. Wereldwijd groeit de aandacht voor ranavirussen. In Nederland werd tot vorig jaar niet op het virus getest. Dat doet de Universiteit Utrecht nu wel. Natuurmonumenten probeert verspreiding van het virus in het Dwingelderveld te voorkomen, bijvoorbeeld door aparte schepnetten voor het besmette meer te reserveren.

Therapie verkleint kans mishandeling

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 1 maart. Bij vrouwen die door hun partner zijn mishandeld, kan cognitieve therapie helpen om depressieve gevoelens en posttraumatische stress te verminderen – en hoe beter die therapie helpt, hoe kleiner ook de kans op nieuwe mishandeling wordt, binnen zes maanden na afloop van de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek onder 150 Amerikaanse vrouwen (gemiddeld 35 jaar oud) die aan posttraumatische stress-stoornis leden nadat ze waren geslagen of verkracht door hun partner. Het onderzoek werd vorige week online gepubliceerd in Journal of Consulting and Clinical Psychology. De onderzoekers denken dat slachtoffers van huiselijk geweld niet meer goed op bedreigende situaties reageren, doordat depressie en posttraumatische stress hun emoties afvlakken. In therapie leerden ze de wereld realistischer te bekijken.

Stekelbaars eet slecht door lawaai

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 1 maart. Niet alleen mensen ondergaan concentratieverlies door storend omgevingsgeluid, ook stekelbaarsjes hebben er last van. Britse onderzoekers beschrijven dat vandaag in het internettijdschrift PLoS ONE. Zij stelden 24 driedoornige stekelbaarsjes (Gasterosteus aculeatus) bloot aan lawaai dat vergelijkbaar is met dat van buitenboordmotoren onder water. De stekelbaarsjes werden in de omgeving gevangen en waren in aquaria geacclimatiseerd. Ze vertoonden, afgezien van een kleine schrikreactie, geen opvallende gedragverandering onder invloed van het lawaai. Wel bleek dat ze meer moeite hadden met foerageren. Aangeboden prooidieren (levende watervlooien van een Daphnia-soort) werden minder effectief gevangen en geregeld werd gehapt naar dood materiaal. De ongunstige invloed van menselijk lawaai op gedrag en communicatie van vissen is eerder beschreven, dit soort concentratieverlies nog niet.

Vrouwenagressie

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 1 maart. Als vrouwen door anderen dreigen te worden buitengesloten, zijn ze geneigd zélf iemand buiten te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek (binnenkort in Psychological Science) waarbij een proefpersoon kon kiezen om een computerspel tegen twee anderen te spelen, of samen met één van de anderen of met allebei samen tegen de computer. Als in de uitleg van het spel werd benadrukt dat bij de eerste twee opties een van de deelnemers door de anderen twee werd buitengesloten, kozen vrouwen er vaker voor om met één partner samen te spelen – waardoor zij dus de derde persoon buitensloten. Mannen deden dit minder vaak. Die zijn gewend om op eigen kracht te opereren, denken de onderzoekers; vrouwen zijn gevoelig voor uitsluiting en competitief door allianties te vormen.