Kort nieuws Economie

Geen onderscheid geslacht verzekerde

Rotterdam, 1 maart. Bij levensverzekeringen mag geen onderscheid worden gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald in een geschil tussen België en de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop en twee particulieren. De Europese richtlijn (met de status van een wet) verbiedt discriminatie tussen mannen en vrouwen bij de berekening van verzekeringspremies, maar die wet staat uitzonderingen toe. Die uitzonderingen zijn voor levensverzekeringen te ruim geformuleerd door België, oordeelde het Hof. Het Hof verklaart ze ongeldig met ingang van 21 december volgend jaar. Dat oordeel geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie. (NRC)

Duitse werkloosheid verder gedaald

Berlijn, 1 maart. De werkloosheid in Duitsland is in februari verder afgenomen naar 7,9 procent. De grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland heeft nieuwe banen weten te creëren. Ongeveer 33.000 personen die een maand eerder nog als werkloos stonden geregistreerd, vonden in februari een baan. De Duitse economie presteert goed door de internationale vraag naar Duitse goederen en diensten. Ook de binnenlandse vraag trekt aan. Industriële bedrijven in Duitsland hebben aangegeven dat ze meer willen investeren en meer personeel willen aannemen. (AP)

ECB haalt 369 mln obligaties uit markt

Brussel, 1 maart. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week opnieuw staatsobligaties opgekocht van eurolanden die worden gemeden door obligatiebeleggers vanwege hun hoge schulden. In totaal kocht de ECB 369 miljoen euro aan obligaties. Een week eerder haalde de centrale bank 711 miljoen euro aan obligaties uit de markt. De zorgen over de financiële gezondheid van Portugal houden aan. Sinds mei 2010, in de nasleep van de schuldencrisis in Griekenland, heeft de ECB 77,5 miljard gestoken in de obligaties van zwakke eurolanden als Ierland, Portugal en Griekenland. (AP)

Google zoekt naar verdwenen e-mails

New York, 1 maart. Internetbedrijf Google heeft verdwenen geraakte e-mails van een deel van de gebruikers van Gmail teruggevonden. Zondag bleek dat alle berichten waren verwijderd van een klein deel van de gebruikers van Gmail, de e-maildienst van Google. Volgens het internetbedrijf zijn ongeveer acht op iedere 10.000 gebruikers van Gmail gedupeerd. Het is niet bekend om hoeveel mensen het in totaal gaat, maar volgens Google heeft de dienst wereldwijd „honderden miljoenen” gebruikers. Google zei dat ze het probleem binnenkort voor alle gebruikers zullen hebben opgelost, maar gaf geen exacte datum. (AP)