Kort nieuws Buitenland

PKK zegt bestand met Turkije op

Diyarbakir, 1 maart. Koerdische guerrillastrijders hebben gisteren een zes maanden oud staakt-het-vuren in hun oorlog tegen de Turkse autoriteiten in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije opgezegd. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zal volgens een woordvoerder nu weer reageren op elke Turkse aanval op haar eenheden, aldus een woordvoerder in Noord-Irak. De PKK heeft bases in Noord-Irak. Sinds de PKK in 1984 de wapens opnam, heeft de oorlog tussen de PKK en de Turkse autoriteiten tienduizenden mensen het leven gekost. (Reuters)

Vakbondsleider Venezuela in de cel

Caracas, 1 maart. Een vakbondsleider in Venezuela is gisteren veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf omdat hij zou hebben aangezet tot een staking die in 2009 een ijzermijn enige tijd stillegde. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan onwettige samenscholing, oproepen tot criminele handelingen en het negeren van een door de regering ingestelde veiligheidszone rond de mijn. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat president Hugo Chávez het justitieel apparaat misbruikt om de macht van vakbonden aan banden te leggen. Volgens hen toont de hoogte van de straf het gebrek aan onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Venezuela. (AP)

Vermeende leden ETA gearresteerd

Madrid, 1 maart. De Spaanse politie heeft vanmorgen vier vermeende leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. Tijdens de politieactie, op verschillende plaatsen in Baskenland, werd 200 kilo aan explosieven in beslag genomen. Spaanse media berichten dat de vier gearresteerden worden verdacht van de moord op de anti-terrorisme-expert Eduardo Antonio Puelles in 2009 en van een aanslag op gebouwen van de Guardia Civil, de Spaanse marechaussee, ook in 2009. In januari kondigde ETA een wapenstilstand af. Vorige maand presenteerde de politieke tak van ETA, Batasuna, een nieuwe partij, genaamd ‘Sortu’. Sortu keurt het geweld van de ETA uitdrukkelijk af. (AFP, AP)

Videla staat terecht voor babyroof

Buenos Aires, 1 maart. In Argentinië is gisteren het langverwachte proces begonnen tegen twee oud-leiders van het militaire bewind in de periode 1976-1983, die verdacht worden van babyroof. Ook vijf hoge militairen en een arts staan terecht. Jorge Videla en Reynaldo Bignone, die eerder werden veroordeeld tot respectievelijk levenslang en 25 jaar celstraf wegens betrokkenheid bij het regime, worden ervan verdacht ten minste 34 baby’s van vrouwelijke politieke gevangenen – die officieel verdwenen waren – te hebben laten onderbrengen bij voorstanders van het regime. Ook zouden er plannen zijn geweest om hetzelfde te doen met zo’n 400 andere kinderen. (AP)