Kort nieuws Binnenland

Fraude met beurs uitwonenden veel hoger dan geschat

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. Studenten in het hoger onderwijs frauderen voor 40 tot 55 miljoen euro per jaar door ten onrechte een beurs voor uitwonenden aan te vragen. Dat is bijna twee keer zoveel als eerdere schattingen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een uitwonendenbeurs is ongeveer tweeduizend euro per jaar hoger dan de beurs die thuiswonende studenten ontvangen. Zijlstra stelt dat studenten zelf de dupe worden van de miljoenenfraude. „Elke euro die bij sjoemelaars en fraudeurs terecht komt, kan immers niet worden gebruikt voor onderwijs.” Binnenkort komt hij met een wijziging van de Wet Studiefinanciering, waarin hogere straffen voor fraudeurs zijn opgenomen.

‘Miljonairsdochter dood gevonden’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. In de bossen bij Woudenberg is vanochtend het levenloze lichaam van miljonairsdochter Sandra Hazeleger gevonden. Ze zou door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Dat schrijft De Telegraaf. De politie wilde vanochtend alleen de vondst bevestigen van een stoffelijk overschot van een 45-jarige vrouw uit Soesterberg. Haar partner zit sinds gisteravond vast voor verhoor. De 49-jarige man leidde de politie naar het stoffelijk overschot. Op zondag kwam bij de politie de melding van haar vermissing binnen. Volgens De Telegraaf was Hazeleger zaterdag thuisgekomen van een wintersportvakantie met haar gezin. De familie Hazeleger is een van de rijkste families van Nederland. In de Quote 500 wordt hun vermogen op 77 miljoen geschat.

Privacywaakhond beboet Rijk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een dwangsom opgelegd van 5.000 euro per week wegens overtreding van de privacywetgeving. Het ministerie registreert volgens het CBP onrechtmatig het burgerservicenummer (BSN) van zijn medewerkers bij de invoering van nieuwe toegangspasjes op de ministeries, de zogeheten Rijkspas. De overheid mag het burgerservicenummer alleen gebruiken voor uitvoering van haar publieksrechtelijke taken, zoals bijvoorbeeld inzage in belastingdossiers of vergunningsprocedures.

Utrecht wil isolatie woning afdwingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 maart. De gemeente Utrecht wil eigenaren van slecht geïsoleerde woningen tot maatregelen dwingen. Omdat eigenaren „niet altijd met overtuigen of verleiden” tot isolatie te bewegen zijn, wil de gemeente huiseigenaren schriftelijk gaan aannamen hun woningen te isoleren, zo staat in het energieprogramma voor de komende vier jaar. De stad wil in 2030 ‘klimaatneutraal’ zijn en trekt daar 26 miljoen euro voor uit. Met dat bedrag wil de stad „honderden miljoenen aan investeringen van particulieren uitlokken”.