Israël: sluit islampartij Egypte uit

De Israëlische regering vindt dat de Moslimbroederschap zou moeten worden uitgesloten als regeringspartij in Egypte. Dat zei de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon gisteren in een gesprek met journalisten in Brussel. Ayalon, die lid is van de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu, zei dat Israël niet ,,uit principe” tegen regeringsdeelname van de Moslimbroederschap is, maar ,,op grond van hun agenda en hun beleid”. Hij noemde het normaal dat extremistische partijen verboden worden, zoals Israël zelf een anti-Arabische partij had uitgesloten. ,,En dat gebeurt in Europa met nazistische partijen.”

Ayalon was in Brussel voor gesprekken met onder meer de naaste medewerker van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. Ayalon zei dat zijn regering ,,bemoedigd” was door de belofte van de Egyptische overgangsregering dat internationale overeenkomsten gerespecteerd zouden worden. Maar hij vergeleek de situatie in Egypte met die in Iran na de revolutie van 1979. Volgens Ayalon overheerste toen ook het idee dat democratie mogelijk was en dat de ayatollahs zich niet zo extreem zouden opstellen. Hij noemde de terugkeer van Khomeiny naar Iran, vanuit Parijs, en zei dat de recente terugkeer van de Egyptische geestelijke Qaradawi uit Qatar ,,daaraan doet denken”.

Een hoge EU-functionaris zei onlangs dat de EU het liefst wil dat verkiezingen in Egypte een lange en grondige voorbereiding krijgen. ,,Want laten we eerlijk zijn: als er nu verkiezingen komen, dan wint de Moslimbroederschap.”