Iran vindt logo Spelen racistisch

** BEST QUALITY AVAILABLE ** In this photo released by the London 2012 organising committee, the new logo for the 2012 London Olympics is seen Monday June 4 2007. The bold jagged emblem based on the date "2012" comes in a series of very bright shades of pink, blue, green and orange in a modern take on the Olympic colours. For the first time the same logo will be used for both the Olympic and Paralympic Games. (AP Photo / London 2012, ho) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE **
** BEST QUALITY AVAILABLE ** In this photo released by the London 2012 organising committee, the new logo for the 2012 London Olympics is seen Monday June 4 2007. The bold jagged emblem based on the date "2012" comes in a series of very bright shades of pink, blue, green and orange in a modern take on the Olympic colours. For the first time the same logo will be used for both the Olympic and Paralympic Games. (AP Photo / London 2012, ho) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** AP

Iran dreigt de Spelen van 2012 in Londen te boycotten en heeft protest ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens het moslimland spellen de cijfers in het logo het woord ‘Zion’, een bijbelse term die verwijst naar Jeruzalem. Iran en Israël zijn aartsvijanden. Zo weigerden Iraanse sporters in het verleden aan te treden tegen Israëlische sporters. Het IOC legt de klacht naast zich neer: „Het logo voor de spelen van 2012 beeldt het cijfer 2012 uit. Niks meer.”