Iran boos: 'Zion'-logo voor Zomerspelen

FILE - This June 4, 2007 file photo issued by PRNewswire, London, shows the 2012 Olympic Games logo. Iran objects to the logo for the 2012 London Olympics, contending it is racist because it resembles the word "Zion" and warning of a possible boycott of the games. The secretary general of Iran's National Olympic Committee said Iran sent a letter to International Olympic Committee President Jacques Rogge. The letter claims the 2012 logo spells out "Zion," a biblical term widely recognized to refer to the city of Jerusalem. In comments carried by the official IRNA news agency Monday Feb. 28, 2011, secretary general Bahram Afsharzadeh said the letter urges other Muslim states to oppose the "racist logo."(AP Photo/PRNewsFoto/LONDON 2012, HO) EDITORIAL USE ONLY
FILE - This June 4, 2007 file photo issued by PRNewswire, London, shows the 2012 Olympic Games logo. Iran objects to the logo for the 2012 London Olympics, contending it is racist because it resembles the word "Zion" and warning of a possible boycott of the games. The secretary general of Iran's National Olympic Committee said Iran sent a letter to International Olympic Committee President Jacques Rogge. The letter claims the 2012 logo spells out "Zion," a biblical term widely recognized to refer to the city of Jerusalem. In comments carried by the official IRNA news agency Monday Feb. 28, 2011, secretary general Bahram Afsharzadeh said the letter urges other Muslim states to oppose the "racist logo."(AP Photo/PRNewsFoto/LONDON 2012, HO) EDITORIAL USE ONLY AP

Iran heeft protest aangetekend bij het internationaal olympisch comité (IOC) tegen het logo van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Volgens Bahram Afsharzadeh, de secretaris-generaal van het Iraanse nationale olympische comité, spellen de cijfers in het logo het woord ‘Zion’ uit.

De Iraanse sportbestuurder Afsharzadeh heeft een formele brief gestuurd aan IOC-voorzitter Rogge. Hierin dreigt Afsharzadeh tevens met een Iraanse boycot van de komende Zomerspelen.

In de brief schrijft hij namens de regering in Teheran dat het woord ‘Zion’ een bijbelse term is die verwijst naar het oude Jeruzalem. In een verklaring die via het Iraanse persbureau naar buiten is gekomen, dringt Iran er bij andere moslimlanden op aan zich ook te verzetten tegen het logo.

Het logo van de Spelen voor 2012 toont het getal 2012 in gekartelde cijfers. Tot dusver was er alleen esthetische kritiek op het beeldmerk.

De Iraanse president Ahmadinejad heeft in het verleden vaak opgeroepen tot de vernietiging van de staat Israël en hij betwijfelt openlijk of de Holocaust heeft plaatsgevonden. Iraanse atleten hebben in het verleden geweigerd aan te treden tegen Israëlische sporters.

Het IOC en het organiserend comité in Londen hebben de klacht van Iran naast zich neergelegd. „We hebben de brief van het Iraanse olympisch comité ontvangen, en onze reactie is als volgt: het logo voor de Spelen beeldt het cijfer 2012 uit. Niks meer”, aldus het IOC. (Novum)