Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Iraanse politie vuurt traangas op betogers Teheran’

This photo, taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the AP outside Iran shows Iranian protestors attending an anti-government protest as a garbage can is set on fire, in Tehran, Iran, Monday, Feb. 14, 2011. Eyewitnesses report that sporadic clashes have erupted in central Tehran's Enghelab or Revolution square between security forces and opposition protesters. The demonstrators were chanting "death to the dictator," referring to the country's hardline president that the opposition believes was reelected through fraud in 2009. (AP Photo)
This photo, taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the AP outside Iran shows Iranian protestors attending an anti-government protest as a garbage can is set on fire, in Tehran, Iran, Monday, Feb. 14, 2011. Eyewitnesses report that sporadic clashes have erupted in central Tehran's Enghelab or Revolution square between security forces and opposition protesters. The demonstrators were chanting "death to the dictator," referring to the country's hardline president that the opposition believes was reelected through fraud in 2009. (AP Photo) Aanhangers van de oppositie tijdens een demonstratie in Teheran op 14 februari 2011 (FOTO: AP)

Bij een demonstratie in Teheran vochten betogers vandaag met Iraanse veiligheidsdiensten. De demonstranten eisen de vrijlating van oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi die gisteren zijn gearresteerd. De oproerpolitie gebruikte geweld en schoot met traangas op de verzamelde menigte om hen uiteen te drijven, meldt Reuters.

Het persbureau baseert zich op de website van Moussavi. Ook een andere website van de oppositie Sahamnews bericht over gewelddadige confrontaties in de Iraanse hoofdstad.

Politieagenten in burger zouden zich ophouden in de straten en pleinen van Teheran om te voorkomen dat grote groepen burgers samenkomen.

‘Niet ondenkbaar dat oppositieleiders gearresteerd zijn, ze werden al met de dood bedreigd’
De oppositieleiders Mousavi en Karoubi riepen begin deze maand Iraniërs op om te demonstreren tegen het regime van president Mahmoud Ahmadinejad en werden onder huisarrest geplaatst. Gisteren werd bekend dat zij samen met hun vrouwen in hechtenis zijn gearresteerd en verplaatst naar een gevangenis. Het Iraanse ministerie van Justitie ontkent de arrestatie en zegt dat Mousavi en Karoubi en hun echtgenotes nog altijd onder huisarrest staan.

Volgens NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants is het niet ondenkbaar dat Mousavi en Karoubi daadwerkelijk gearresteerd zijn:

“Er bestaat heel veel verwarring over de vermeende arrestatie van de oppositieleiders. Familieleden van Karoubi hebben gezegd dat hij en zijn vrouw gearresteerd zijn. Het regime in Iran heeft hen twee jaar met rust gelaten om hen niet nog populairder te maken bij het volk. Maar na de demonstraties op 14 februari is Teheran geschrokken van de hoeveelheid mensen die zij op de been konden brengen. Toen riepen politici op om de oppositieleiders te doden. Dan is het arresteren van hen niet zo’n grote stap.”

‘Oppositie grijpt alle kansen om te demonstreren’
De arrestatie van Mousavi en Karoubi heeft niets te maken met de onrust in de Arabische wereld, vertelt Roelants. Omdat de betogingen in Iran veel ouder zijn:

“De oppositie in Iran zoekt altijd een goede aanleiding om te demonstreren. Ze gingen ook de straat op tijdens de hoogtijdagen van het regime, toen ook mensen voor het regime gingen demonstreren. Dan ging de oppositie de straat op omdat het dan moeilijker was voor de machthebbers om hen in elkaar te meppen. Wel gebruiken ze de revoltes in Egypte en Tunesië om te demonstreren. Aanhangers van het regime demonstreerden uit solidariteit met die landen, toen besloot de oppositie dat twee dagen later ook te doen. Ze grijpen dit soort momenten aan om hun punt te maken, ze worden er niet door geïnspireerd.”