Mislukken regeringsvorming België ‘was te verwachten’

De Belgische informateur Didier Reynders heeft vandaag eindverslag uitgebracht aan koning Albert II van zijn informatieopdracht voor een nieuw kabinet, meldt de NOS. Hij is door het staatshoofd ontslagen als informateur.

Vertrouwen partijen wel gegroeid
De koning heeft nog geen nieuwe informateur benoemd. Volgens Reynders is het noodzakelijk om weer met alle partijen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Hij wilde niet ingaan op de onderhandelingen, om deze ‘een kans te geven’, zo zei hij na afloop van de bespreking.

Reynders heeft in zijn verslag gesteld dat het vertrouwen tussen de betrokken partijen bij de onderhandelingen is gegroeid. Maar er lijken geen resultaten geboekt te zijn die leiden tot een nieuwe regering.

‘Mislukking was te verwachten’
De koning zal zich beraden op het aanstellen van een nieuwe informateur, vertelt Petra de Koning, NRC correspondent in Brussel. Maar dat was te verwachten:

“Het was al voorzien dat er geen vorderingen gemaakt zouden worden in het formatieproces. Het ging de partijen vooral om wie met wie aan tafel mocht, in plaats van het inhoudelijk dichter bij elkaar brengen van de partijen. Het was al duidelijk, hoewel de gesprekken achter gesloten deuren plaatsvonden, dat er geen reden voor optimisme was. Er is een reden voor dat Reynders pas zo laat betrokken werd als informateur in het proces “

Maar wat voor gevolgen heeft het mislukken van het proces voor België? De Koning:

“Het is natuurlijk niet goed voor je imago als land. Het gevaar bestaat dat de financiële markten erop gaan reageren. Maar daar zijn ze wel beducht voor. Er gaan stemmen op om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dat lijkt onvermijdelijk. Die zullen dan eind mei of begin juni gehouden worden. Maar let wel dat staat nog helemaal niet vast. Eerst moet koning Albert zich buigen over de kwestie.”

België nog altijd recordhouder ‘kabinetsformeren’
Sinds de verkiezingen van 13 juni 2010 is er geen nieuwe regering gevormd dat kon aantreden. Op 17 februari werd België de recordhouder ‘kabinetsformeren’ na 249 dagen formeren zonder resultaat. Daarmee nam het land het stokje over van Irak. Nouri al-Maliki had hetzelfde aantal dagen nodig om de verschillende politieke groeperingen een akkoord te laten sluiten.

Voor Irak was het Nederland dat het record lange tijd in handen had. Pas vorig jaar werd ons land van dee troon gestoten. In 1977 duurde de kabinetsformatie 208 dagen, waarna we de CDA-VVD-coalitie onder Van Agt kregen.

Rol Reynders werd in februari verlengd
Reynders kreeg op 2 februari als opdracht mee te zoeken naar een akkoord, waarbij moest worden bekeken of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat. Het akkoord moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België.

Op 16 februari werd de opdracht van Reynders door koning Albert verlengd. Reynders kreeg twee weken de tijd om zijn verslag te ‘vervolledigen en preciseren’.