In principe niet welkom in Nederland

Als de situatie in het Midden-Oosten volledig uit de hand loopt en duizenden zwaar bedreigde mensen asiel zoeken in Europa, wat doet Nederland dan? Wilders heeft al gezegd dat de Europese poort voor Arabieren gesloten moet blijven, maar hoe zal onze premier zich opstellen?

Graag had ik daarover een satirisch stukje geschreven, met alle doorzichtige smoezen en schijnheilige alibi’s die je maar kunt bedenken bij een premier – en zeker een premier die met de PVV moet regeren – maar tot mijn grote spijt sloeg Mark Rutte mij gisteravond alle wapens uit handen toen hij geïnterviewd werd door Pauw en Witteman. Zijn teksten wáren al satire, ik hoefde er niets meer aan toe te voegen of te chargeren – slechts bij één woordje kon ik de verleiding niet weerstaan, ook omdat Rutte hier zelf aarzelde. Overtuig u zelf (zie ook Uitzendinggemist).

P &W: „Wat gaat Europa doen voor die vluchtelingen als ze hier naartoe komen?”

R: „Dat zoveel mogelijk voorkomen door ze daar in de regio op te vangen.”

P&W: „Maar als dat nou niet lukt?”

R: „Toch opvangen in de regio…”

P&W: „En als Italië dan vraagt: willen jullie ook wat opnemen?”

R: „Als ze toch naar Europa toe komen, is dat in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het land waar ze het eerste binnenkomen.”

P&W: „Is dat niet oneerlijk?’’

R: ,,Dat is dan pech voor zo’n land. Sommige landen hebben last van hun ligging. Bij Italië ligt nu eenmaal dat eilandje, hoe heet het ook weer, Lampekappi.”

P&W: „Pech? Ik dacht dat solidariteit de essentie van de Europese samenwerking was.”

R: „We moeten toch proberen te voorkomen dat…”

P&W: „Maar hoe dan?”

R: „Tunesië en Egypte moeten in de regio…Verantwoordelijkheid VN...Vroeger heb ik dat ook nooit begrepen…Blijf vooral daar!”

P&W: „Die regio is heel instabiel.” R: „Ze willen ook op onze welvaart afkomen… In Tunesië en Egypte lopen ze geen groot gevaar.”

P&W: „Maar als de opvang daar niet lukt, zijn we niet zo gastvrij en solidair om ze hier op te nemen?”

R: „In principe niet. Als ik nu ga roepen dat Nederland ze ook wil opnemen, dan weet ik het wel. Moet ik dan zeggen: kom maar weer allemaal naar Amsterdam toe?”

P&W: „Mensen die op zoek zijn naar veiligheid, hebben in Nederland altijd asiel kunnen krijgen.”

R: „Zal ook in de toekomst zo zijn.”

P&W: „Geldt dat ook voor deze mensen?”

R: „Men kijkt naar de eerste port of entry. Dat is niet Schiphol, maar Italië… Het is van het allergrootste belang dat de mensen in de regio blijven…”

Als ik de woorden van Rutte zo beleefd mogelijk mag samenvatten: „Libiërs en andere in het Midden-Oosten bedreigde volkeren, wij vinden het heel erg vervelend dat u de pech heeft dat een of andere levensgevaarlijke idioot u slachtoffer kan maken van een volkerenmoord, maar dan had u ook maar ergens anders geboren moeten worden. Dan had u niet naar dat waardeloze eilandje Lampekappi bij Italië hoeven te gaan om stiekem Europa binnen te glippen. Zoek het dus maar fijn uit met Berlusconi en zijn first port of entry, want wij zijn wel goed maar niet gek. Ik zal er niet omheen draaien, ook namens Geert moet ik u meedelen: in principe bent u niet welkom in Nederland! Dit was Nederland, maandag 28 februari 2011. Goedenavond.”