In Londen 2012 kleurt het kunstgras blauw

De kunstgrashockeyvelden bij de Spelen in Londen worden blauw van kleur, want de tv-kijker heeft meer moeite met het kijken naar een groen veld.

De eerste kunstgrasvelden waren in 1975 nog zwembadkleurig, tegenwoordig zijn ze groen, maar bij de Olympische Spelen in Londen zullen de hockeyers volgend jaar op blauwe velden spelen. „Het contrast tussen het blauwe veld en de witte bal is groter”, legt technisch directeur van NOC*NSF en chef de mission van de olympische ploeg Maurits Hendriks uit. „Daardoor is het spel voor het publiek en de televisiekijker beter te volgen.” Dat is ook de reden dat de biljartlakens, pingpongtafels en tennisbanen vaak blauw zijn op tv.

Hendriks, van 1998 tot 2000 bondscoach van Nederland en van 2002 tot 2008 bondscoach van Spanje, was in 2007 verantwoordelijk voor de aanleg van het eerste blauwe speelveld in het Spaanse Valencia. „De verbeteringen voor de toeschouwers bleken aanzienlijk en hoewel het winsteffect voor hen minders is, hebben ook de spelers baat bij een beter contrast.”

Hockeybondscoach Paul van Ass kan zich wel vinden in de beslissing in Londen op blauwe velden te spelen. „We moeten alles doen om de sport te promoten. Ik heb begrepen dat het weinig aanpassingsvermogen van de spelers vergt qua ruimte en diepte, dus is het geen probleem.”

Het enige Nederlandse blauwe veld werd vorig jaar aangelegd in Zuidlaren. Marcel Pruijt, voorzitter van de plaatselijke hockeyclub De Hondsrug, koos voor een blauw veld als publiciteitsstunt. „We zijn een stelletje enthousiaste idioten en met dit veld hebben wij de aandacht op ons weten te vestigen.” Het grootste voordeel van een blauw veld is volgens Pruijt dat op avondtrainingen de bal bij kunstlicht beter te zien is.

De clubvoorzitter hoopt dat de Nederlandse selecties in voorbereiding de Spelen naar Zuidlaren komen. Na de zomer kunnen de teams echter ook in Londen terecht. „In totaal worden daar vier blauwe velden aangelegd”, vertelt bondscoach Van Ass. „Ik denk dat we daar wel heen gaan op trainingskamp om aan het blauwe te wennen.”

De hockeyinternationals maken zich niet zo druk om de kleur van het veld. „Het IOC zou zich eens wat meer moeten bezighouden met de kwaliteit van het veld in plaats van met de kleur”, zegt hockeyinternational Jeroen Hertzberger. De kwaliteit van het olympisch speelveld in Peking was volgens Hertzberger onder de maat. „Dat kan gewoon niet. Ik vind dat het veld in Londen van nylon moet zijn. Nylonvelden zijn de beste velden en daar speel je ook het mooiste hockey. Of het veld dan blauw of roze is, interesseert mij niet.” Binnen twee weken wordt bekend gemaakt welk materiaal er wordt gebruikt voor de hockeyvelden in Londen.

Chef de mission Hendriks wil nog verder gaan in het kleuren van de velden. „Een paar kleine extra aanpassingen kunnen de sport nog duidelijker maken.” Zo wil hij de cirkel in een licht afwijkende kleur en moet de 23-meterlijn zelfs rood worden. „Wanneer de televisiecamera’s op een speler inzoomen, ziet de televisiekijker het verschil niet tussen de middenlijn en de 23-meterlijn.” Dat verschil is essentieel, omdat een verdediger door een zware overtreding binnen de 23 meter een strafcorner kan veroorzaken. „Nu we toch met kleuren bezig zijn, lijkt het mij handig als dit ook in één klap wordt geregeld”, aldus Hendriks.