Immigratie is lastiger geworden in Nederland

Nederland eindigt in de integratieranglijst op de vijfde plaats, na Zweden, Portugal, Canada en Finland.

Het is voor immigranten lastiger geworden om gezinsleden voorgoed naar Nederland te krijgen, blijkt uit een grootschalige vergelijkende studie verricht naar het integratiebeleid in 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Canada, de VS, Noorwegen en Zwitserland. De studie werd gisteren door de British Council, een Brusselse denktank, gepresenteerd. Op het gebied van gezinshereniging scoort Nederland relatief laag, stellen de onderzoekers. Nederland heeft als een van de weinige landen een taaltoets, die migranten die naar Nederland willen komen in het buitenland moeten afleggen. Die toets vormt een belangrijke belemmering voor integratie. (NRC)