Het staken van een voetbalwedstrijd

ALKMAAR - AZ - FC Twente, Eredivisie, seizoen 2010-2011, 27-02-2011, AFAS Stadion, Twente speler Douglas (2vR) krijgt de rode kaart van Scheidsrechter Ruud Bossen na een overtreding op AZ speler Pontus Wernbloom.
ALKMAAR - AZ - FC Twente, Eredivisie, seizoen 2010-2011, 27-02-2011, AFAS Stadion, Twente speler Douglas (2vR) krijgt de rode kaart van Scheidsrechter Ruud Bossen na een overtreding op AZ speler Pontus Wernbloom. Ed van de Pol

De regel bestaat al sinds 1 januari 2007. Maar zondag werd tot verrassing van velen door een thuisclub (AZ) een wedstrijd (tegen FC Twente) stilgelegd met als reden kwetsende spreekkoren van het publiek. Op 11 september 2010 gebeurde dat eerder bij VVV-FC Twente. Toen maakte de Venlose aanhang zich schuldig aan verbaal geweld.

1Wat gebeurde er precies tijdens de wedstrijd AZ-FC Twente?

Na de rode kaart voor Twente-speler Douglas, die een slaande beweging maakte richting Pontus Wernbloom van AZ, werd scheidsrechter Ruud Bossen uit het vak van de Twente-supporters in spreekkoren uitgemaakt voor ‘hoerenjong’. De stadionspeaker verzocht hen tweemaal daarmee op te houden. In de tweede helft gingen de spreekkoren door. AZ-directeur Toon Gerbrands besloot na overleg met de veiligheidscoördinator en politie de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Hij liet dat via de vierde official weten aan Bossen. De trainers van Twente, Michel Preud’Homme, en AZ, Gertjan Verbeek, waren verbaasd en ontstemd. Bossen zei dat de spreekkoren hem nauwelijks waren opgevallen. In de afkoelingsperiode gingen Twente-voorzitter Joop Munsterman en -directeur Jan van Halst naar het vak om de fans tot de orde te roepen. Dat had effect.

2Wat zijn de regels bij zulke situaties?

De thuisclub, dan wel de bespeler van het stadion, is verantwoordelijk voor het stilleggen van het duel bij kwetsende spreekkoren. Vroeger deed de scheidsrechter dat. Maar als een duel definitief moet worden gestaakt, kan dat problemen geven met de openbare orde. De scheidsrechter mag ook besluiten de wedstrijd stil te leggen. In principe wordt na een afkoelingsperiode van tien minuten het duel weer hervat. Als de spreekkoren dan nog niet zijn beëindigd, wordt het duel definitief stilgelegd.

3AZ heeft dus volgens de regels gehandeld?

Ja, maar het gebeurt zelden. ADO en FC Utrecht zetten nog weleens de muziek wat hoger om de fans te overstemmen. Volgens AZ-directeur Gerbrands is dat een methode, maar niet conform de regels. Hij wijst erop dat de KNVB vorig jaar in een onderzoek AZ hier al op heeft gewezen. De club kan door de tuchtcommissie worden aangeklaagd als niet volgens de regels wordt opgetreden.

4In de wedstrijd kwam het AZ goed uit dat het duel werd stilgelegd.

Dat klopt. AZ-trainer Verbeek gaf dat achteraf toe. Zijn elftal werd na rust onder druk gezet door Twente. In de afkoelingsperiode kon AZ op adem komen en een strijdplan bespreken.

5Zou er sprake kunnen zijn van opzet?

AZ-directeur Gerbrands zegt dat hij op het moment van staken druk bezig was in de catacomben en niets van het wedstrijdbeeld heeft gezien.