Gsm en metabolisme

Mobiel bellen verhoogt de stofwisseling in de hersenen.

Vijftig minuten bellen met een mobiele telefoon verhoogt de stofwisseling in lokale hersengebieden met 7 procent. Het gaat om de hersenschors nabij de slaap en de temporale kwab. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of the American Medical Association. Of er een gezondheidseffect is, hebben de onderzoekers nog niet kunnen achterhalen.

Het was al bekend dat het grootste deel van de uitgezonden elektromagnetische straling van een mobiele telefoon wordt geabsorbeerd door het hoofd en de hand. De huid die in contact staat met de telefoon warmt ook op, door de straling, maar vooral door de warmte die de elektronica afgeeft. Het is niet waarschijnlijk dat die warmte genoeg doordringt om het hogere energieverbruik in de hersenen te verklaren. (NRC)