Française werd ster door Italiaanse films

Necrologie

De Franse actrice Annie Girardot werd beroemd door Rocco e i suoi fratelli. Later speelde ze vooral in komedies en drama’s.

Rocco e is suoi fratelli/ ABC/Cinemien
Rocco e is suoi fratelli/ ABC/Cinemien

Als een heilige martelares, de armen uitgespreid, wachtte ze op haar moordenaar. De iconische rol van de tot goedheid gekeerde cynische prostituee Nadia in Rocco e i suoi fratelli bracht Annie Girardot in 1960 op het voortoneel van de cinema. Gisteren, meer dan honderd films later, stierf ze in een ziekenhuis te Parijs aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Ze is 79 jaar geworden.

Een blik op haar filmografie, die begon in 1955 met Treize à table en eindigde in 2007 met Odile, leert dat de in Parijs geboren actrice veruit haar interessantste rollen kreeg van buitenlandse regisseurs. De Italiaan Luchino Visconti maakte haar groot met Rocco. Op de set leerde ze ook haar eerste echtgenoot kennen, Renato Salvatori – ironisch genoeg speelde hij in de film de broer die ze juist in de steek laat voor Rocco (Alain Delon) en die haar uit wraakzucht vermoordt.

De Oostenrijker Michael Haneke gaf haar in de laatste fase van haar carrière belangrijke bijrollen in La Pianiste (2001) en in Caché (2005). Beide keren speelde zij een moeder met een beslissende invloed op haar kinderen. Superieur en ongenaakbaar, zelfs in Caché, waar zij nauwelijks het bed voor uit kwam.

De internationaal en in filmhistorisch perspectief belangrijkste Franse filmmakers van haar glorietijd – Godard, Truffaut, Rohmer en Resnais – zagen haar niet staan. Terwijl zij met de krul in haar mondhoeken toch evenveel subtiele spot kon uitdrukken als Jeanne Moreau verveling en Brigitte Bardot misprijzen.

In Frankrijk kwam de ooit als verpleegster opgeleide en via het toneel tot de film gekomen Girardot niet verder dan rollen in policiers – goedgemaakte, dat soms wel – drama’s en komedies, zoals La zizanie, als wraakzuchtige echtgenoot van Louis de Funès. Ze speelde naast tal van andere door de Nouvelle Vague grotendeels onaangeroerde Franse sterren als Jean Gabin, Alain Delon en Yves Montand.

Voor het laatst was ze op het scherm in 2008, met een documentaire over haar ziekte, Ainsi va la vie. Maker Nicolas Beaulieu concludeerde aan het slot : „Vandaag de dag weet Annie niets meer van Annie Girardot.”