Elf moslims in India krijgen doodvonnis

In India hebben vanochtend elf mensen de doodstraf gekregen voor het in brand steken van een trein in de deelstaat Gujarat, waarbij negen jaar geleden 59 hindoepelgrims om het leven kwamen.

Nog eens twintig veroordeelden kregen levenslang. Het bloedbad bij het station van Godhra leidde in 2002 tot hevige geloofsrellen. In de trein zaten pelgrims, behorende tot de fanatieke hindoe-organisatie Vishwa Hindu Parishad. Hun dood lokte pogroms door hindoes op moslims in Gujarat uit. Volgens officiële cijfers werden bijna 1200 mensen op vaak gruwelijke wijze gedood. Andere bronnen gaan uit van 2.000 doden.

Vorige week al verklaarde de speciale rechtbank in Gujarat de 31 veroordeelden, allen moslims, schuldig aan „samenzwering’’ bij de „opzettelijke” brandstichting in Godhra. Nog eens 63 verdachten werden vrijgesproken. Na die uitspraak bleef het rustig in India en ook na het bekend maken van de strafmaat kwamen er geen meldingen van rellen. In Gujarat was de politie extra alert.

Met het vonnis is nog geen einde gekomen aan de slepende discussie over wat er negen jaar geleden precies is gebeurd. De nationalistische hindoepartij BJP, die in de oppositie zit, juichte de uitspraak van vorige week toe omdat volgens haar nu eindelijk bewezen is dat de pelgrims in Godhra met opzet werden aangevallen door de trein met benzine te overgieten. Critici houden vast aan een eerder onderzoek, dat tot de slotsom kwam dat de brand waarschijnlijk per ongeluk in de trein zelf was begonnen. Ook wordt gezegd dat de moslims zich beledigd voelden door het uitdagende gedrag van de hindoepelgrims.

Tegelijkertijd loopt er nog steeds onderzoek naar de rol van deelstaatpremier Narendra Modi (BJP) en anderen bij de daarop volgende rellen. Modi wordt ervan beschuldigd niet te hebben ingegrepen bij de pogroms en de aanstichters ervan zelfs te hebben aangemoedigd. De kwestie is zo gepolitiseerd, en er is zoveel gedraaid en verdraaid dat dan niemand nog rekent op een eerlijk onderzoek en een eerlijke berechting.

Modi’s ambitie om namens de BJP premier van India te worden, loopt vooralsnog stuk op zijn slechte imago in andere deelstaten. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. „Als hij schuld bekent, gaat iedereen achter hem aan en is zijn politieke rol uitgespeeld. Zolang hij zwijgt zal niemand hem vertrouwen en zal hij niet acceptabel zijn”, aldus een analist.