Duitse minister Zu Guttenberg stapt op om plagiaat in proefschrift

German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gives a statement to announce his resignation on March 1, 2011 at his ministry in Berlin. Karl-Theodor zu Guttenberg, stripped last month of his doctoral title after accusations of plagiarism, came under pressure to quit since the scandal broke. The suave 39-year-old aristocrat, who has been dubbed "Baron Cut-And-Paste" and "Zu Googleberg" by the media, is one of the most popular ministers in Chancellor Angela Merkel's government and his departure would be a blow to her. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gives a statement to announce his resignation on March 1, 2011 at his ministry in Berlin. Karl-Theodor zu Guttenberg, stripped last month of his doctoral title after accusations of plagiarism, came under pressure to quit since the scandal broke. The suave 39-year-old aristocrat, who has been dubbed "Baron Cut-And-Paste" and "Zu Googleberg" by the media, is one of the most popular ministers in Chancellor Angela Merkel's government and his departure would be a blow to her. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Karl-Theodor zu Guttenberg deed vandaag afstand van zijn ministerschap. (Foto AFP / John Macdougall)

De Duitse minister Karl-Theodor zu Guttenberg stapt op vanwege de aanhoudende ophef rond zijn persoon sinds de recente onthullingen over plagiaat dat hij zou hebben gepleegd in zijn proefschrift. Dat maakte hij vandaag bekend. Hij zei dat hij zijn taken niet langer kan uitvoeren.

Hij heeft “ernstige fouten” toegegeven, maar blijft erbij dat hij in zijn dissertatie niet met opzet heeft gekopieerd zonder bronvermelding. Zijn doctorstitel was hem al ontnomen, nadat hij daar eerst afstand van had gedaan hangende het onderzoek naar het vermeende plagiaat. “Ik heb in een vriendelijk gesprek de bondskanselier geïnformeerd dat ik afstand doe van mijn politiek ambt,” zei hij in een verklaring. “Dit is de pijnlijkste stap in mijn carrière.”

“Ik draag als minister verantwoordelijkheid die het uiterste vergt van mijn concentratievermogen. Ik kan niet langer verantwoorden dat het over de ruggen van onze militairen alleen nog maar over mijn persoon gaat.” Op de vraag waarom hij uiteindelijk nog drie weken heeft gewacht met zijn besluit, zei hij dat “ik voor een beslissing van dergelijk belang de mij geboden tijd heb genomen. Het was ook een kwestie van fatsoen. Ik moest nog drie militairen begraven.” Hij zei dat het bovendien zwaar was “afstand te doen van een ambt waar mijn hart zo naar uit gaat.”

Jurist Zu Guttenberg (39) promoveerde ‘summa cum laude’ aan de universiteit van Bayreuth op een vergelijking van de grondwetten in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Hij gold als een rijzende ster binnen de Duitse politiek. Toen de eerste passages met plagiaat aan het licht kwamen, probeerde de CSU’er uit Beieren er zich nog uit te redden. Maar vergelijkingen op internet tussen zijn dissertatie en eerder werk van anderen, werd de afgelopen weken duidelijk dat plagiaat niet of nauwelijks nog te ontkennen is.

Volgens NRC-correspondent in Berlijn Joost van der Vaart is de politiek schade voor bondskanselier Merkel “aanzienlijk”.

“Ze verliest een minister met de status van een ster; die zich in populariteit kon meten met de bekendste Duitse voetballers. De plagiaataffaire bleek hem in de publieke opinie nauwelijks te schaden. Dat uitgerekend deze man ten val is gekomen, kan volgens politieke waarnemers makkelijk worden uitgelegd als ‘pootje haken’ uit jaloezie. Zijn aftreden kan effecten in het stemhokje hebben in een jaar dat in zes Duitse deelstaten nog verkiezingen worden gehouden.”