De vrijheid die Bits of Freedom eigenlijk opeist

We leven in een land waarin de premier eigenrichting tegen inbrekers aanprijst. We leven in een land waarin kunstenaars – en creatieve makers in het algemeen – op hoge toon te horen krijgen dat ze niet hun hand, maar hun broek moeten ophouden. Zij moeten creatieve ondernemers zijn. Maar als deze creatieve ondernemers hun intellectuele eigendom tegen brede maatschappelijke zakkenrollerij willen beschermen, onder meer door het helersgedrag van providers te bestrijden, dan komen de koene ridders van het vrije woord in het geweer. „Soms ook werpen providers een blokkade op onder druk van derden. Denk aan het blokkeren van filesharing-verkeer om auteursrechtinbreuk te voorkomen”, schrijft directeur Ot van Daalen van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom in een bestraffende opsomming van internetcensuur op de Opiniepagina van 24 februari.

Maar Bits of Freedom zet zich helemaal niet in voor de vrijheid om ongehinderd onze gedachten te verspreiden. Wat het opeist is de vrijheid om zonder toestemming – en al helemaal zonder vergoeding – de gedachten van anderen te verspreiden. Het kreeg hier zelfs een prijs voor: als Liberaal van het Jaar, toegekend door de jongerenafdeling van de partij waarin ook onze premier zijn eerste politieke stappen zette.

Rien Verhoef

Literair vertaler, bestuurslid van de Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira)