Dansers van 65-plus

dvd

Damen und Herren ab 65

Regie: Lilo Mangelsdorff

Wie niet kan wachten op de dansfilm in 3D Pina kan kijken naar de fraaie documentaire Damen und Herren ab 65.

Kort na de première van haar stuk Kontakthof met professionele dansers besloot choreografe Pina Bausch het stuk opnieuw uit te voeren met amateurs: mannen en vrouwen boven de 65. De dames en heren moesten eerst langs een strenge selectie, waarbij vooral hun ritmegevoel werd getest.

Ook daarna werden ze geenszins gespaard. Voortdurend worden ze tijdens de voorbereidingen gecorrigeerd, wat voor de senioren duidelijk even slikken is. Maar de beloning is groot: voor veel deelnemers is het werken aan het stuk een groot cadeau.

De strengheid van de danstrainers is ook noodzakelijk. Om niet sentimenteel te worden vergt de hoogst emotionele danskunst van Bausch uiterste precisie en beheersing.

De resultaten zijn verbluffend: de film eindigt met een uitvoering in Berlijn. De oudere dansers zijn daarin geenszins een freakshow, ze heersen soeverein over het podium.

Kontakthof draait zoals vaak in het werk van Bausch om het verlangen echt contact te maken tussen man en vrouw, en de onmogelijkheid daarvan. Zeer indrukwekkend – ook zonder 3D.

Peter de Bruijn