Dag glijbaan

People prepare to remove liquefied soil that seeped from underground in a playground after last Tuesday's earthquake in Christchurch, New Zealand, on Monday, Feb. 28, 2011. The 6.3 magnitude earthquake hit the city on Feb. 22, 2011, claiming lives of local and foreign people and causing wide spread damage to property, buildings and infrastructure. (AP Photo/Kyodo News, Shuzo Shikano) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT, FOR COMMERCIAL USE ONLY IN NORTH AMERICA
People prepare to remove liquefied soil that seeped from underground in a playground after last Tuesday's earthquake in Christchurch, New Zealand, on Monday, Feb. 28, 2011. The 6.3 magnitude earthquake hit the city on Feb. 22, 2011, claiming lives of local and foreign people and causing wide spread damage to property, buildings and infrastructure. (AP Photo/Kyodo News, Shuzo Shikano) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT, FOR COMMERCIAL USE ONLY IN NORTH AMERICA AP

. Op deze grond stond vorige week een speeltuin. En die moet er vast weer terugkomen, want gisteren waren inwoners van de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland druk bezig de modder te verwijderen die tijdens en na de aardbeving uit de grond opborrelde.

Vorige week dinsdag werden Christchurch en omgeving getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Hierdoor is een op de drie van de gebouwen in de stad beschadigd of verwoest. Ten minste 148 mensen zijn omgekomen; de autoriteiten verwachten dat dit aantal nog zal stijgen. Nog zo’n vijftig mensen worden vermist.

De schade als gevolg van de aardbeving kan oplopen tot bijna elf miljard euro, zei de Nieuw-Zeelandse premier John Key gisteren. Hij kondigde maatregelen aan voor de korte termijn ter waarde van ruim 65 miljoen euro. Dat geld is bedoeld om de salarissen te betalen van zo’n vijftigduizend mensen in de getroffen gebieden die door de aardbeving niet hebben kunnen werken.

Christchurch is de grootste stad op South Island, een van de twee grootste eilanden van Nieuw-Zeeland. De aardbeving was een van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Morgen wordt er een landelijke herdenking gehouden.