Clinton: militair optreden in Libië mogelijk

De internationale druk op de Libische leider Gaddafi neemt verder toe, nu Amerikaanse oorlogsschepen dichter bij Libië positie kiezen en westerse leiders openlijk spreken over de instelling van een no-flyzone boven het land. De schepen stomen op richting Libië „voor het geval ze nodig zijn”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij zei dat ook Amerikaanse oorlogsvliegtuigen in de buurt worden gestationeerd.

In Libië zijn troepen die trouw zijn gebleven aan het bewind van Gaddafi vannacht in het offensief gegaan tegen enkele steden die nu in handen zijn van opstandelingen. Daaronder is Zawiya, op zo’n 60 kilometer van de hoofdstad Tripoli. De opstandelingen meldden echter de aanvallers te hebben afgeslagen.

Gaddafi bleef in interviews met internationale media bij zijn standpunt dat „mijn hele volk van me houdt”. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Rice lijdt hij aan „waanvoorstellingen”.

„Het is voor Gaddafi tijd om te vertrekken – en wel nu”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren in Genève. De instelling van een vliegverbod noemde ze „een optie die we actief overwegen”, maar ze zei ook dat de oorlogsschepen ingezet kunnen worden voor humanitaire en reddingsmissies. „Er staat geen militaire operatie op stapel waarbij Amerikaanse marineschepen betrokken zijn.”

De Britse regering bereidt een mogelijk vliegverbod voor, zei premier Cameron gisteren in het Lagerhuis. Italië overweegt zijn vliegbases beschikbaar te stellen. „Maar zover is het nog niet”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frattini. „Wij denken dat het een nuttig instrument is, maar er bestaat in de Veiligheidsraad nog geen consensus over hoe zo’n verbod af te dwingen.”

De Europese Unie volgde gisteren het VN-besluit tot sancties tegen Gaddafi. De EU-strafmaatregelen bestaan uit een wapenembargo, een inreisverbod voor Gaddafi, enkele familieleden en leden van het regime, en een bevriezing van tegoeden van Gaddafi, zijn familie en zijn bondgenoten. De Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron pleitten gisteren voor een top van Europese regeringsleiders over de Libische crisis. Vanochtend had EU-voorzitter Van Rompuy nog geen extra topontmoeting aangekondigd.

Rebellen willen oprukken naar Tripoli: pagina 5