Chávez blijft Gaddafi steunen

Venezuelan President Hugo Chavez delivers a speech in Caracas on February 27, 2011. Chavez on Friday called for peace in Libya and expressed support for the government of Moamer Kadhafi, who is faced with a rebellion that seeks to overthrow him, but stressed that he does not necessarily shares all decisions of the Libyan leader. AFP PHOTO/Juan BARRETO
Venezuelan President Hugo Chavez delivers a speech in Caracas on February 27, 2011. Chavez on Friday called for peace in Libya and expressed support for the government of Moamer Kadhafi, who is faced with a rebellion that seeks to overthrow him, but stressed that he does not necessarily shares all decisions of the Libyan leader. AFP PHOTO/Juan BARRETO

Hugo Chávez weigert zijn bondgenoot Moammar Gaddafi af te vallen. De Venezolaanse leider zegt dat er een ‘campagne van leugens’ rond Libië wordt gevoerd.

Chávez zegt in een speech voor afgestudeerde studenten, live op tv, geen ‘lafaard die zijn vrienden veroordeelt’ te zijn. Volgens Chávez zijn de Verenigde Staten eropuit Gaddafi te verwijderen. Hij waarschuwt dat de Amerikanen een invasie van Libië voorbereiden.

“Wij steunen geen invasies of massamoorden of iets dergelijks, wie het ook doet. Hebben jullie door dat de Verenigde Staten zeggen dat ze klaar staan om Libië binnen te vallen? Bijna alle Europese landen veroordelen Libië. Wat willen ze? Ze wrijven zich in hun handen. Het gaat hen om de olie.” - Hugo Chávez

De Venezolaan bekritiseerde de VS om het verplaatsen van marineschepen en luchtstrijdkrachten dichter naar Libië. De VS zijn permanent militair aanwezig in het Middellandse Zeegebied. Er zijn twee Amerikaanse vliegdekschepen in de Perzische Golf en de grootmacht heeft tal van toezichtsapparatuur in de regio.

Chávez heeft de banden met de Libische leider aangehaald, waarmee hij scherpe kritiek van de Venezolaanse oppositie te verduren kreeg. Volgens de oppositie bedoezelt Chávez de reputatie van het land met zijn gebrek aan kritiek op Gaddafi.

Ook Gaddafi zinspeelde gisteren op een mogelijke invasie van westerse machten. Hij zei dat hij een bondgenoot is van het Westen in de strijd tegen Al-Qaeda, maar dat zij hem hebben laten vallen. Hij noemde Barack Obama ‘een goede man’, maar zegt dat hij verkeerd geïnformeerd wordt over Libië. Hij benadrukt dat Amerika zich niet moet opstellen als ‘de politieagent van de wereld’.

Vorige maand deed twee keer het gerucht de ronde dat Gaddafi naar Venezuela gevlucht zou zijn. De Libische dictator ontzenuwde die geruchten door, met paraplu, een statement vanuit Libië af te geven.