Bleker biedt houvast in lastige tijden: 'Boer zoekt CDA-kiezer'

Al deed Nieuwsuur (NTR/NOS) nog zo zijn best met een nuttige thema-uitzending van twee uur over de Arabische lente, twee dagen voor de Statenverkiezingen ging het op televisie verder louter om Nederlandse politici.

Het debat van partijkopstukken in EenVandaag (AVRO/TROS) leverde weinig nieuwe inzichten op. Wel debiteerde Emile Roemer (SP) weer eens de enige zin die je na afloop onthoudt en bracht Job Cohen (PvdA) een hommage aan de vier Oscars voor de stotterfilm The King's Speech door ouderwets te struikelen over ingestudeerde politieke frasen.

Cohen was toch al aansluitend onderwerp van gesprek in De wereld draait door (VARA), omdat hij het die ochtend gewaagd had met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) een polonaise te lopen in KoffieMAX.

Met het oog op de verwachte lage verkiezingsopkomst moeten politici vooral hun traditionele achterban mobiliseren. Dus gedroeg Cohen zich volks en sprak premier Mark Rutte (VVD) in een vlekkeloos optreden van een heel uur in Pauw & Witteman (VARA) de verstandige taal van een relativerende technocraat.

Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) vormt een verhaal apart. Hij heeft niet alleen landbouw in zijn portefeuille, maar is ook bij uitstek degene die het electoraat op het platteland aanspreekt. Dus vereenzelvigt de ponyfokker uit Oost-Groningen zich op televisie volledig met het succes van Boer zoekt vrouw (KRO).

Ter evaluatie van het zondag afgesloten seizoen van de realityshow zat Bleker in De wereld draait door aan tafel met Yvon Jaspers en de twee meest succesvolle nieuwe boerenkoppels. Bleker bekende vanaf volgende week zondag in een diep gat te zullen vallen na Studio Sport. Ook vertelde hij de volgende ochtend met een andere deelnemer aan het programma, boerin Annemarie uit Wassenaar, te hebben afgesproken om haar te helpen met koeien melken.

Niet erg overtuigend was de uitspraak van de bewindsman dat hij niet wist of bij die gelegenheid camera’s aanwezig zouden zijn. Als het niet om een publiciteitsstunt ging, voor landbouw, KRO of CDA, zou hij vast niet aan haar adres gekomen zijn.

Ook zei Bleker weer eens dat hij Boer zoekt vrouw „misschien wel leuker” vindt dan de politiek.

Het is zijn vaste pose van de bewindsman tegen wil en dank, heftig tegenstribbelend bereid gevonden om de publieke zaak te dienen. Wars van politieke taal beantwoordt hij elke vraag onomwonden en doet net alsof hij een vreemdeling is in Jeruzalem.

Sinds zijn handig opereren als waarnemend partijvoorzitter in de kwestie van de deelname van zijn partij aan het gedoogkabinet, is Bleker niet meer van het scherm te slaan. Op Twitter wordt hij wel spottend aangeduid als „het testbeeld”: het staat altijd op, maar betekent weinig.

Het mediasucces van Bleker is inderdaad te vergelijken met dat van Boer zoekt vrouw: simpel en toegankelijk, overzichtelijk in ingewikkelde tijden. Niet minister Jan Kees de Jager (Financiën) maar Bleker is de gedroomde nieuwe partijleider, zeker wanneer na 2 maart de pleuris opnieuw zou uitbreken in het CDA.