Arabische Liga tegen interventie Libië, zoon Gaddafi: geen bombardementen

De Arabische Liga is tegen een interventie in Libië. Dat heeft een woordvoerder aan AP laten weten. De Verenigde Staten, Australië en Europese landen zijn voor het instellen van een ‘no fly zone’ boven het land omdat leider Moammar Gaddafi militaire vliegtuigen gebruikt om demonstranten te bombarderen.

Tweeëntwintig ministers van Buitenlandse Zaken van lidstaten van de Arabische Liga komen morgen bijeen om te stemmen over een resolutie. Zij willen dat daarmee gestreefd wordt naar eenheid en stabiliteit in Libië en het mogelijk maken om humanitaire middelen te sturen.

Groot deel Libië in handen van opstandelingen
Grote delen van het land staan onder controle van rebellen. Gewapende Gaddafi-aanhangers probeerden vannacht twee grote steden, Misrata in het oosten en Zintan in het zuiden, tevergeefs te heroveren.

De Libische staatstelevisie liet volgens Al Jazeera beelden zien van soldaten die hun wapens overhandigen aan rebellen in de stad Az Zawiyah. Volgens hen voelen zij zich schuldig dat zij “geluisterd hebben naar de leugens van de buitenlandse media.” De soldaten zouden niet gearresteerd zijn.

Generaal al-Mahdi al-Arabi heeft demonstranten die een ‘sit-in’ houden op een plein in Az Zawiyeh gewaarschuwd dat Gaddafi een bombardement zal laten uitvoeren als zij niet vertrekken.

Zoon Gaddafi: Libiërs niet gebombardeerd
Saif al-Islam Gaddafi ontkent echter dat er bombardementen zijn uitgevoerd op het Libische volk, dat liet hij weten in een interview met Sky News. Hij zegt open te staan voor een internationale onderzoekscommissie die de situatie in het land kan evalueren. In het interview zegt hij dat het Libische volk niet verdeeld is en hij bekritiseert de internationale bemoeienis van onder andere de VS.

Gisteren ontkende zijn vader ook al dat hij geweld heeft ingezet om de opstand in zijn land de kop in te drukken.

Kredietwaardigheid Libië gedaald naar derde wereld land
Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Libië voor een tweede maal deze week verlaagd vanwege de onrust in het land. Het verlaagde de status van BBB naar BB, de zogenoemde ‘junk status’. Het rijke olieland krijgt hiermee de kredietwaardigheid van een derde wereld land. De waardering van het land betekent dat het risico voor investeerders groter is geworden en de kans kleiner dat ze geleend geld terugkrijgen van het regime.

Onder andere Nederland, Duitsland en Oostenrijk hebben al de tegoeden van het Libische regime bevroren.