AFM beboet ook ING Bank wegens te hoge hypotheken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 130.000 euro aan boetes opgelegd aan de ING Bank. Volgens de AFM heeft de bank te hoge hypotheken aan klanten verstrekt.

De drie boetes dateren van 18 februari, maar zijn vandaag bekendgemaakt. Volgens de AFM heeft ING te weinig gedaan om deze zogenoemde ‘overkreditering’ te voorkomen. Zo konden cliënten met een laag inkomen een hypotheek krijgen als hun ouders mee tekenden. Daarbij werd de financiële positie van de ouders niet goed onderzocht, aldus de AFM. De bank gaf ook leningen die hoger lagen dan de norm op basis van de ‘historische woonlasten’ van een cliënt. Daarbij werd de persoonlijke situatie te positief ingeschat, omdat onvoldoende rekening werd gehouden met andere leningen.

De financiële waakhond heeft ook kritiek op de hypotheken die ING Bank verstrekte aan kleine zelfstandigen. Volgens de AFM waren de toetsingscriteria (in sommige gevallen één belastingaangifte of jaarverslag) niet streng genoeg. Als gevolg van dit alles zou de ING kredieten hebben verstrekt „die onverantwoord zijn.”

De boetes voor de ING zijn het gevolg van een groot onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt door de AFM. Eerder kregen ook ABN Amro en de Rabobank sancties opgelegd. Daarvoor werden de circa 9.000 onafhankelijke tussenpersonen tegen het licht gehouden. Bij het onderzoek toetste de AFM of de hypotheekverstrekkers eerdere aanbevelingen uit 2007 inmiddels in hun beleid hebben verwerkt.

De boetes voor de ING zijn relatief laag, omdat de overtredingen zijn begaan vóór 1 augustus 2009. Tegenwoordig geldt een strenger regime, dat veel zwaardere sancties mogelijk maakt. „Het belangrijkste voor ons is echter dat de banken hun beleid wijzigen”, zegt een woordvoerder van de AFM. „Daarom maken we de boetes ook openbaar.”

De ING Bank laat weten het niet eens te zijn met de conclusies van de AFM. Volgens de bank heeft is „in alle gevallen het belang van de klant centraal gesteld”. De bank heeft echter besloten niet in beroep te gaan. Inmiddels heeft ING haar beleid „op alle genoemde punten” aangepast.