Wilders: poorten Nederland op slot bij burgeroorlogen Arabische wereld

Een vluchteling klimt een bus in die van Libië naar Tunesië rijdt.
Een vluchteling klimt een bus in die van Libië naar Tunesië rijdt. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Geert Wilders wil bij het uitbreken van burgeroorlogen in Arabische landen de poorten van Nederland sluiten voor vluchtelingen uit die regio. “Het is onmogelijk om als West-Europa die stroom van vluchtelingen op te vangen”, aldus de PVV-leider.

Wilders zegt vanochtend in dagblad Spits dat Nederland “die massa” ook niet aankan als het om niet-islamitische landen gaat. Het is volgens hem beter de vluchtelingen op te vangen in de regio zelf. Vluchtelingen die oversteken naar Italië of Malta, moeten daar volgens Wilders in vluchtelingenkampen worden opgevangen.

Zo kan volgens Wilders worden voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere plekken in Europa. Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) al dat de vluchtelingen zoveel mogelijk in de eigen regio worden opgevangen.

Wilders is weinig hoopvol dat de opstanden in de Arabische landen tot blijvende verbetering leiden. “Ik juich toe dat het volk van de dictatuur af wil. Ik denk alleen dat wat er voor in de plaats komt, wel eens veel erger zou kunnen zijn.” Zo zou de gemiddelde Egyptenaar ideeën over de sharia hebben “waar de rillingen van over je rug lopen”. “De islam en democratie gaan niet samen.”