Wilders noemt links manifest ‘list en bedrog’, maar coalitie bezuinigt wel degelijk meer

“List en bedrog”, zo noemt PVV-voorman Geert Wilders het ‘linkse manifest’ van de oppositie en vakcentrale FNV dat vanochtend werd gepresenteerd. Dat meldt de NOS.

In het manifest bundelen de SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de vakcentrale FNV de krachten en ageren zij tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op sociale werkplaatsen, bijstand en jong gehandicapten. Initiatiefnemer Emile Roemer (SP) riep iedereen op het manifest te ondersteunen:

“Ook in tijden van bezuinigingen mogen in een beschaafd land mensen met een arbeidsbeperking niet worden uitgesloten en veroordeeld tot een leven in armoede. Want armoede werkt niet. Het is daarom niet aanvaardbaar als de kosten van de crisis neergelegd worden bij mensen met een arbeidsbeperking.”

De ondertekenaars van het manifest zijn bang dat door de plannen van het kabinet tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking hun baan zullen verliezen of gekort zullen worden op hun uitkering. In het manifest wordt onder meer geëist dat er geen ontslagen vallen bij de sociale werkplaatsen.

Tegen RTL Z zei Wilders dat er niks waar is van wat geclaimd wordt in het manifest. Hij ontkent dat bezuinigingen in de sociale werkvoorziening zal leiden tot ontslagen. Hij wijst op het verkiezingsprogramma van de PvdA, waarin volgens hem veel meer geld wordt bezuinigd op regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Volgens NRC politiek redacteur Jeroen Wester heeft Wilders ongelijk. Hij wijst erop dat de coalitie veel meer wil bezuinigen dan de oppositie:

“De PvdA wil een miljard bezuinigen op de sociale zekerheid, waarvan de helft aan de onderkant van de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld de Wajong. Dat is duidelijk minder dan de coalitie die vier miljard wil bezuinigen, met een miljard in de Wajong. Dat is niet verwonderlijk, het kabinet wil niet tornen aan de hypotheekaftrek en de oppositie wel. De regering moet dus elders bezuinigen. Dat verklaart het grote verschil”