Voormalige Sovjet-landen wanen zich veilig

(Illustratie Petar Pismestrovic)
(Illustratie Petar Pismestrovic) (Illustratie Petar Pismestrovic)

Reikt het voorbeeld van de opstanden in Tunesië, Libië en Egypte verder dan de Arabische wereld? In China worden oproepen gedaan voor een eigen jasmijn-revolutie, maar vooralsnog zijn er meer agenten dan betogers op straat. En in de kleinere landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie voelen de meeste autoritaire leiders zich nauwelijks bedreigd, schrijft de New York Times in een beknopt overzicht.

Leeftijd is een deel van de verklaring.

Populations in Russia and many other former Soviet republics are aging, in contrast to those in the Middle East. Here, there are fewer people to carry out youthful acts of rebellion, whether on the streets or on Facebook and Twitter.

Maar de voormalige Sovjet-republieken hebben ook een ander verleden.

The older generation grew up under Soviet rule, which was so tightly controlled that today’s autocracies feel like an improvement. They also enjoy more economic freedom today.

Een mooie samenvatting van de situatie in de verschillende landen is te vinden in deze graphic. En ook premier Poetin hoeft zich volgens deze analyse nog niet echt zorgen te gaan maken.