The King’s Speech wint Oscars voor beste film, mannelijke hoofdrol, regie en script

Gedecoreerd om hun acteerprestaties: Christian Bale (links) en Melissa Leo (tweede van rechts), voor hun bijrollen in The Fighter, en hoofdrolspelers Natalie Portman (Black Swan) en Colin Firth (The King's Speech, rechts). (Foto AFP / Mark Ralston)

The King’s Speech is de grote winnaar geworden van de 83ste uitreiking van de Academy Awards. De Britse film over de stotterende koning George VI won vier belangrijke Oscars: beste film, beste mannelijke hoofdrol (Colin Firth), beste regie (Tom Hooper) en script (David Seidler).
http://www.youtube.com/watch?v=f_k9nbRG2Tk
Natalie Portman won de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in Black Swan. Christian Bale en Melissa Leo werden onderscheiden voor hun acteerprestaties in bijrollen in de film The Fighter.

De 83ste uitreiking van de belangrijkste filmprijzen kende gisteren (plaatselijke tijd) weinig verrassingen. Onze filmredacteur Peter de Bruijn deed live verslag op het cultuurblog. Hij schrijft:

“Met vier Oscars in totaal haalde The King’s Speech geen klinkende overwinning, zoals vaak bij de Oscars het geval is. De beeldjes voor Natalie Portman en Colin Firth waren voor niemand een verrassing. Beiden hadden eigenlijk geen echte concurrentie in hun categorie, omdat ze zo duidelijk een van de grote rollen van hun carrière speelden; dit waren de minst spannende categorieën dit jaar.”

“Meest verrassend waren de vier Oscars voor Inception, zij het vooral in de technische categorieën. De Oscarshow was opgefrist en had een straf tempo, maar weinig sfeer. Vooral presentator James Franco leek er niet helemaal bij met zijn hoofd. Maar de Oscaruiteiking was in ieder geval een minder lange zit dan in voorgaande jaren.” - Peter de Bruijn, NRC

True Grit grote verliezer
De film True Grit van regisseursduo Joel en Ethan Coen , in 2008 nog winnaar van de beste film (No Country for Old Men), wist geen van zijn tien nominaties te verzilveren.

De Oscar voor beste animatiefilm ging naar Toy Story 3. The Social Network pakte drie Oscars: beste scriptadaptatie (Aaron Sorkin), beste filmmuziek en beste montage.

Bekijk hier een overzicht van alle winnaars en verliezend genomineerden.

Trailer The King’s Speech:

Trailer Black Swan:

Trailer The Fighter: