Speeddaten kan veel sneller, want romantiek is biochemie

Speeddaten in Parijs. Foto AFP

Benieuwd of je in de smaak valt bij een potentiële partner? Let dan op de activiteit van de orbicularis oculi, het spiertje dat het einde van de wenkbrauw naar beneden trekt. Daarmee stel je vast of iemand echt lacht of doet alsof.

Ben je een man, zorg dan dat je bij een date als eerste in het restaurant bent. Als de vrouw reeds zit kun je niet meer de verhouding taille-heup berekenen, een belangrijke indicatie voor vruchtbaarheid.

Overigens heeft de vrouw er ook belang bij de man staand te observeren: iedere 2,5 centimeter staat voor 4.300 euro extra jaarinkomen. Hoe groter het bedrag op het loonstrookje, hoe meer kinderen gevoed kunnen worden.

Tip voor vrouw: man mag niet veel knapper zijn dan jezelf

Vergeet niet de afstand tussen de ogen op te meten. Datzelfde geldt voor de dikte van de neus. Partners met veel gelijkenissen blijven namelijk langer samen. Het is een fabel dat tegenpolen elkaar aantrekken.

Voor vrouwen geldt dat zij niet op mannen moeten vallen die veel aantrekkelijker zijn (andersom geeft niet). Na het werpen van een mensenbaby is de vrouw de eerste jaren namelijk niet in staat om haar kind zelf van genoeg calorieën te voorzien. Als de man al na een maand naar een andere vrouw gaat, brengt hij het nageslacht dus in gevaar.

Vooral in het Pleistoceen, toen de natuur nog niet uit evenwicht was gebracht met kinderopvang en kinderbijslag, was dit instinct van belang voor de overleving van de soort.

Tip voor man: gesprek moet over haar gaan
Maak als man gebruik van de vrouwelijke afhankelijkheid: praat niet teveel over jezelf op het eerste afspraakje, maar over de problemen, ditjes en datjes die de vrouw bezighouden. Luister aandachtig, dan lijk je vriendelijk: ze zal geloven dat je niet zomaar vreemdgaat. Een duurzame verhouding bestaat immers grotendeels uit het tonen van medeleven.

Pas overigens op met lachen om grapjes die echt niet leuk zijn, want met een passieve orbicularis oculi - de oogspier die je niet kunt aansturen - val je door de mand. Weg betrouwbaarheid.

Selecteer partner in een tiende seconde
Het lijkt een hele checklist, maar de meeste observaties zijn in een tiende van een seconde te doen. De eerste glimp voorspelt of je maanden later nog bij elkaar kunt zijn. Een lang diner in een duur restaurant is dus verspilde moeite. Spreek gewoon af bij de Febo en als het klikt kun je het gesprek altijd nog voortzetten bij de McDonald’s.

Deze feitjes vormen de ingrediënten van de hartstochtelijke romance tussen Harold en Erica, een fictief koppel in het nieuwe boek van New York Times-columnist David Brooks. The Social Animal (Random House) draagt als ondertitel ‘De verborgen bronnen van liefde, karakter en prestatie’. Bij Erica en Harold is het liefde op het eerste gezicht, maar een zilveren huwelijk zit er niet in. Het stel is niet goed in staat elkaars lichaamstaal en vocale patronen na te bootsen. Dat remt het ontstaan van een ‘gedeeld bewustzijn’.

Brooks geeft toe dat hij zich meer door neurowetenschappers heeft laten inspireren dan door Shakespeare. Hij brengt de mens terug tot een genenbrei, waarvan het karakter wordt gevormd door neurale bedrading. Verliefdheid als product van biochemische processen.

Tijd voor een cognitieve revolutie
Toch is zijn verhaal minder kil dan het lijkt. Wie studeert op wat neurobiologen beweren over het onderbewuste, zal zijn omgeving veel beter kunnen begrijpen.

Brooks punt: maak emotie niet ondergeschikt aan zuivere rede, zet individuele keuzes in een context van sociale relaties en begrijp dat morele intuïtie niet minder belangrijk is dan abstracte logica.

De schrijver meent dat we aan de vooravond staan van een ‘cognitieve revolutie’. Eén die begint bij het oogspiertje dat we niet kunnen aansturen, maar wel herkennen.

Eerder in deze serie: ‘
Gedachte-experiment: zo schiep de mens zijn God. Opmerkingen, vragen en tips: steven.dejong@nrc.nl