Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

PvdA schendt ‘erecode’ met kandidering grootverdiener Postema

De PvdA heeft tegen haar eigen gedragscode in een partijlid voor de Eerste Kamer gekandideerd die meer dan de Balkenendenorm verdient. André Postema ontvangt in een publieke functie 204.858 euro aan salaris, ruim 16.000 meer dan de maximumnorm van 188.000 euro.

Postema, tevens vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Maastricht, zegt desgevraagd dat hij “enkele duizenden” euro’s meer verdient dan de Balkenendenorm. In een artikel vanmiddag in NRC Handelsblad van redacteuren Huib Modderkolk en Jeroen Wester noemt hij de discussie over beloningen relevant. Maar Postema voegt daaraan toe dat “geschiktheid moet blijken op basis waar je voor staat.” “Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten, maar dat is ook huichelarij. Je kunt het niet gauw goed doen.”

De PvdA lanceerde eind 2009 een ‘erecode’ als reactie op partijprominenten die met hun beloning de partij in diskrediet brachten:

PvdA-ers werkzaam in bestuurlijke functies in de (semi-)publieke sector en bij staatsdeelnemingen verdienen (…) als regel niet meer dan het zgn. norminkomen van de minister-president. Leden die in de publieke sector meer dan de premier willen verdienen, zoeken maar een andere partij. Goed verdienen mag, graaien niet.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen zegt dat dit betekent dat je als PvdA-bestuurder sober en dienstbaar door het leven gaat en naar de code handelt. “En dat betekent ook dat als je dat niet doet, er geen plek voor je is bij de PvdA. De vrijblijvendheid is voorbij.”

Update: De PvdA meldt de redactie van NRC Handelsblad inmiddels dat het de zaak gaat onderzoeken.