Provinciale Statenverkiezingen 2011, een interactieve kaart

Woensdag 2 maart, de dag van de Provinciale Staten verkiezing. En die avond zal er weer flink geteld worden in het land. Om verschillende redenen zijn dit hele spannende verkiezingen, niet in het minst vanwege de samenstelling van de Senaat.

Interactieve kaart

Voorbeeld van de kaart met bijna alle stemmen geteldVoorbeeld van de kaart met bijna alle stemmen geteld

Het begint langzaamaan een traditie te worden dat we bij verkiezingen de uitslag presenteren op een interactieve kaart. Tijdens de avond zullen de uitslagen zichtbaar worden op de kaart die een schat aan informatie bevat. De krimp en groei van een partij kan zichtbaar worden gemaakt, de uitslag kan worden vergeleken met die van vier jaar geleden, en voor elke gemeente is een grafiek en tabel beschikbaar met alle stemmen.
We hebben een paar zaken aan de kaart veranderd die naar ons idee het gebruiksgemak nog verder verhoogt. De zoekfunctionaliteit is verplaatst naar linksboven en selecteert direct de gevonden plaats of gemeente. Nieuw is ook de grafieken drop down rechtsonder waarin alle provincie uitslagen en de geprognosticeerde uitslag voor de Eerste Kamer.

In Den Haag

Naast het live kunnen volgen van de uitslagen, die niet voor 21:00 worden verwacht pakt nrc.nl uit met live verslagen vanuit Den Haag waar de verschillende politieke partijen de telling gespannen zullen volgen. Hou de site in de gaten voor verdere aankondigen.