Opinie

Over columns en columnisten

Wie nodig je uit om een column in jouw krant te schrijven? Dat is voor elke hoofdredacteur een heel essentiële vraag. Maar zo mogelijk nog belangrijker is de vraag: hoe lang ga je door met een column? Daar gaat een krant niet licht over.

In het voorbije weekeinde zijn we, na tien jaar, gestopt met de mooie ‘wandelcolumn’ van Joyce Roodnat in NRC Weekblad. En, na zeven jaar, met de column van Afshin Ellian in Debat & Opinie. Enkele maanden geleden stopte Ben Knapen, die staatssecretaris werd, zijn column en vroegen we Derk-Jan Eppink om een tweewekelijkse bijdrage.

Sommige columnisten begrijpen maar al te goed dat ze een tijdelijk bestaan hebben. Anderen putten uit hun stukjes voor de krant klaarblijkelijk het recht om levenslang voor NRC te schrijven.

In de laatste column van Ellian, afgelopen zaterdag,  kreeg NRC het hard te verduren. De grote woorden werden niet geschuwd. ‘Het establishment van links… Druk op mij uitgeoefend… Capituleren… Tegenspraak als ballast ervaren… Kritische vrijheidsstem als te provocerend gezien… Dooft mijn stem… Elders zal ik branden’.

Wat is de simpele waarheid? Aan de heer Ellian was voorgesteld om zijn column voort te zetten tot aan de zomer om vervolgens ad hoc bijdragen te gaan leveren voor de opiniepagina’s van de krant. Na zeven jaar willen we ook andere mensen nu en dan een plaats geven. In de loop van de komende maanden gaan we nog nieuwe pennen aantrekken, bestaande rubrieken veranderen en andere columnisten vragen om verder te blijven schrijven voor NRC. Zo prozaïsch is de realiteit.

En natuurlijk wil ik provocerende, kritische en dwarse stemmen in deze krant. Daar leeft een krant als NRC van.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.