Oscars zoals voorspeld niet verrassend maar dat was te voorzien

Steven Spielberg (links) reikte de prijs voor beste film uit aan de producenten van The King's Speech, v.l.n.r. Iain Canning, Emile Sherman en Gareth Unwin. (Foto Reuters / Mike Blake)

“Het was niet echt wat je noemt een Oscarnacht met veel verrassingen,” zei filmkenner Jac Goderie zojuist in Ochtendspits. Een understatement. De website Awardsfrenzy.com bijvoorbeeld had er maar vijf fout voorspeld (van de 24), en veelal waren dat de kleinere prijzen.

Van de belangrijke Oscars zaten de analisten van deze site er alleen naast bij de beste mannelijke bijrol. Opvallend, want winnaar Christian Bale (The Fighter) was toch wel algemeen aangenomen de favoriet.

De website Moviefone had in zijn voorspelling van de ‘belangrijkste’ twaalf Academy Awards maar één fout - beste regie.

Kennelijk gokten deze analisten erop dat de Academy zou breken met de traditie dat beste film ook beste regie wint. Ook onze eigen filmredacteur Peter de Bruijn, die live verslag deed op het cultuurblog van NRC, had vooraf daarop gespeculeerd. Zijn voorspelling:

Als deze nacht enigszins volgens verwachting verloopt, gaat het ongeveer zo: Beste film, The King’s Speech. Beste regie, David Fincher (The Social Network). Beste acteur, Colin Firth (The King’s Speech). Beste Actrice, Natalie Portman (Black Swan), Beste mannelijke bijrol, Christian Bale (The Fighter). Beste vrouwelijke bijrol, Helena Bonham Carter (The King’s Speech). Beste Animatiefilm Toy Story 3. Beste niet-Engelstalige film, Biutiful. Beste bewerkte scenario, Aaron Sorkin (The Social Network). Beste originele scenario, David Seidler (The King’s Speech). Beste documentaire Inside Job (Charles Feguson, Audrey Mars).

Moviefone had acht missers op een totaal van 24 Oscars, zoals gezegd hoofdzakelijk de kleinere prijzen. Van die acht won in zes gevallen de door Moviefone aangemerkte ‘dark horse’, de tweede gok. Al met al een redelijk voorspelbare avond voor de kenners.