Onrust Oman houdt aan, bezoek Beatrix gaat ‘vooralsnog’ door

Still image taken from a video footage shows a man taking pictures of burning cars set alight by protesters at a covered car park in the industrial town on Sohar February 27, 2011. Omani police fired rubber bullets at stone-throwing demonstrators demanding political reform on Sunday, killing two people, and protesters set government buildings and cars ablaze, witnesses said. The trouble in the industrial town of Sohar was a rare sign of discontent in the normally sleepy Gulf Arab sultanate and followed a wave of pro-democracy protests across the Arab world. REUTERS/via Reuters TV (OMAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Still image taken from a video footage shows a man taking pictures of burning cars set alight by protesters at a covered car park in the industrial town on Sohar February 27, 2011. Omani police fired rubber bullets at stone-throwing demonstrators demanding political reform on Sunday, killing two people, and protesters set government buildings and cars ablaze, witnesses said. The trouble in the industrial town of Sohar was a rare sign of discontent in the normally sleepy Gulf Arab sultanate and followed a wave of pro-democracy protests across the Arab world. REUTERS/via Reuters TV (OMAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Op verschillende plaatsen in de havenstad Sohar in Oman zou brand gesticht zijn. (Beeld Reuters TV)

Demonstranten in Oman hebben zich vandaag opnieuw verzameld in verschillende steden in de Golfstaat om te protesteren tegen sultan Qaboos en voor meer inspraak op het regeringsbeleid. Vanochtend werd in de havenstad Sohar een supermarkt in brand gestoken, melden ooggetuigen. Afgelopen weekend vielen daar mogelijk twee doden, en zeker één.

Veiligheidstroepen sloten vandaag de toegangswegen tot Sohar af in een poging om het aanzwellen van de massa demonstranten een halt toe te roepen. Een functionaris van de staatstelevisie bevestigde tegenover persbureau AP dat er gisteren een dode is gevallen in de havenstad bij botsingen tussen ordetroepen en demonstranten. Medewerkers van het ziekenhuis daar spraken van twee doden.

Oman vormt het nieuwste hoofdstuk in de aanhoudende protesten in verschillende landen in de Arabische wereld tegen de machthebbers. Het land wordt geregeerd door een familie die al decennia aan de macht is. Oman beheert samen met Iran de Straat van Hormuz. Ongeveer veertig procent van de olietankers in de wereld vaart door deze waterweg aan de monding van de Perzische Golf.

Sultan Qaboos heeft al zes ministers vervangen en nieuwe adviseurs aangetrokken om de protesten in zijn land een halt toe te roepen. Ook verhoogde hij al de studiebeurzen voor studenten en het minimumloon.

Staatsbezoek Beatrix aan Oman
Koningin Beatrix heeft voor volgende weekend een staatsbezoek gepland aan het land. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde maandag tegenover Novum niet meer kwijt dan ze zondag kwijt wilde. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de situatie”, liet een woordvoerder weten.