Omroepen bekennen nog geen kleur

Nieuwsrubrieken op televisie hebben geen uitgesproken politieke kleur of eigen geluid. Er is sprake van een „flinke trek naar het midden.” Bij grote nieuwsgebeurtenissen is er „een grote overlap”.

Dat concludeert onderzoeksbureau Nieuwsmonitor naar een onderzoek tussen 6 september en 24 december 2010 van de actualiteitenrubrieken EénVandaag, Nieuwsuur, Ochtendspits, PowNews en de ‘Uitgesproken’ programma’s van VARA, EO en WNL .

Over de nieuwe rubriek ’Uitgesproken’, juist bedoeld ter profilering, zegt het rapport: „De suggestie die in de titel van het programma besloten ligt, wordt vooralsnog niet of nauwelijks waargemaakt.”

Dit is in strijd met de door de regering gewenste profilering en grotere pluriformiteit van de publieke omroepen die ieder hun eigen kleur moesten krijgen. Mede met het oog hierop werden vorig jaar de nieuwe, als rechts bekend staande omroepen WNL en PowNed toegelaten. Beide omroepen komen voort uit de Telegraaf Media Groep (TMG)

Daarmee wilde de regering de kritiek op het vermeend eensluidend linkse geluid van de publieke omroep vermijden, zoals destijds verwoord door TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd: „De publieke omroep, dat is in wezen drie keer de Volkskrant.” Indien je de kritiek van Doodewaerd opvat als: ‘te links’, dan wordt dit niet gestaafd door het onderzoek van Nieuwsmonitor. ‘Te eensluidend’ klopt echter wel.

Uitgesproken EO profileert zich het meest als rechts conservatief, Uitgesproken VARA als links progressief, en Uitgesproken WNL als rechts progressief. Alle programma’s laten in deze periode vooral politici aan het woord van de regeringspartijen en van gedoogpartij PVV. Alleen Uitgesproken WNL week af: van de politieke gasten was 31 procent van de PvdA. Opvallend omdat WNL als rechts te boek staat. De gasten van Uitgesproken VARA – van oudsher gelieerd aan de PvdA – kwamen voor 25 procent van de PvdA.

Nieuwsuur deed het meeste aan buitenlands nieuws, met 30 procent van de items, gevolgd door Uitgesproken VARA met 25 procent.

PowNews wijkt het meeste af. Niet zozeer in politieke kleur, maar omdat het programma nauwelijks deskundigen aan het woord laat, vooral gericht is op conflicten en daar zelf een uitgesproken mening over geeft. PowNews doet vrijwel nooit aan buitenlands nieuws, doet veel aan criminaliteit en verkeer en besprak in de politieke items vooral de PVV, in doorgaans negatieve bewoordingen.

Actualiteitenprogramma’s spelen kluitjesvoetbal rond de middenstip, stelt bureau Nieuwsmonitor op de website www.nieuwsmonitor.net