Obama en VN bezorgd over situatie Ivoorkust

Vermoorde inwoner van Abidjan ligt op straat (FOTO REUTERS/Luc Gnago)

De Amerikaanse president Barack Obama en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon zijn bezorgd over de ontwikkelingen in Ivoorkust. Dat zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice vanavond in een persconferentie in Washington.

Volgens Rice zijn de twee bewindslieden bezorgd dat de situatie in Ivoorkust escaleert en benadrukken dat de gekozen Ivoriaanse president Alassane Ouattara de mogelijkheid moet krijgen om zijn taak als staatshoofd te vervullen. De VN vreest voor een burgeroorlog in het West-Afrikaanse land.

Zeker 260 doden bij politieke onrust Ivoorkust
Op 28 november won Ouattara de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, maar zittend staatshoofd Laurent Gbagbo weigert de uitslag te erkennen en de macht over te dragen.

Sindsdien is het onrustig in het land en vinden er geregeld gewelddadige confrontaties plaats tussen aanhangers van de twee staatsmannen. De VN schat dat sinds de verkiezingen in november zeker 260 mensen de dood vonden bij gevechten.

De Afrikaanse Unie bemiddelt deze maand in de patstelling tussen Gbagbo en Ouattara. Eerder dreigde de Unie al met militair ingrijpen als Gbagbo niet zijn presidentschap overdraagt aan Ouattara. Vooralsnog heeft de internationale druk op Gbagbo hem niet over kunnen halen afstand te doen van zijn presidentschap.

Twee VN-medewerkers ontvoerd in Ivoorkust
Vandaag zijn twee medewerkers van de VN van Oekraïense afkomst ontvoerd in de hoofdstad Abidjan door een Ivoriaanse jeugdmilitie, meldt AP. Zij baseren zich op een interne memo van de VN. De militie ‘de Jonge Patriotten’ zijn gelieerd aan Gbagbo.

Gbagbo hitst zijn aanhangers op om VN-personeel aan te vallen om hen te verdrijven uit het land.

Wit-Rusland levert wapens aan Gbagbo
Vanochtend werd bekend dat Wit-Rusland het internationale wapenembargo tegen Ivoorkust heeft geschonden. Gisteravond leverde het drie gevechtshelikopters aan Ivoriaanse strijdkrachten die trouw zijn aan Gbagbo.

Lees hier meer over Ivoorkust.