Links manifest tegen kabinetsbeleid

Linkse oppositiepartijen hebben de krachten gebundeld tegen het kabinetsbeleid. In een gezamenlijk manifest, samen met de FNV en verschillende bekende Nederlanders, ageren zij tegen de kabinetsplannen voor de sociale werkplaatsen, bijstand en jong gehandicapten.
Het manifest is ondertekend door de SP, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Initiatiefnemer Emile Roemer (SP) roept iedereen op het manifest te ondersteunen.

“Ook in tijden van bezuinigingen mogen in een beschaafd land mensen met een arbeidsbeperking niet worden uitgesloten en veroordeeld tot een leven in armoede. Want armoede werkt niet. Het is daarom niet aanvaardbaar als de kosten van de crisis neergelegd worden bij mensen met een arbeidsbeperking.”

Protest tegen bezuinigingen
Het manifest spreekt zich uit tegen de kabinetsplannen om 2,1 miljard euro te bezuinigen op mensen met een arbeidsbeperking. Het kabinet wil het geld voor de sociale werkvoorziening, jonggehandicapten en bijstand samenvoegen. Gehandicapten die niet meer dan het minimumloon kunnen verdienen, moeten in de sociale werkplaatsen terecht komen.

Eisen
De ondertekenaars eisen “geen afbraak van de arbeidsvoorwaarden van mensen met een arbeidsbeperking, maar goede begeleiding, goede opleidingen en een fatsoenlijk salaris”. Ook willen zij inkomensbehoud voor bijstandsgerechtigden, jonggehandicapten en mensen met een arbeidsbeperking.

Ondertekenaars
Het manifest wordt ook gesteund door onder meer de economen Arnold Heertje, Alfred Kleinkecht en Harry Verbon, dominee Huub Oosterhuis, Henk Krol (Gay krant, partij 50PLUS), publicist Marcel van Dam (ex-PvdA, SP), oud-PvdA-minister Jan Pronk, columnist Jan Mulder en cabaretier Herman van Veen.

D66 houdt vast aan eigen koers
D66 ontbreekt op de lijst van ondertekenaars. Lijsttrekker voor de Eerste Kamer Roger van Boxtel wil “een eigen koers varen”, zo reageert hij tegenover de NOS. “We hebben een heleboel zorgen net als links. Maar we hebben ook hervormingsplannen die een andere kant op gaan”. Luister hieronder naar zijn volledige reactie.

Update 16.00:
PVV-leider Wilders noemt het manifest “list en bedrog”. Wilders zei bij RTL dat de rekening van de crisis helemaal niet bij de mensen met een arbeidsbeperking wordt neergelegd. Hij ontkent dat de bezuinigingen leiden tot ontslagen in de sociale werkvoorziening. Wilders voegde daaraan toe dat de PvdA in haar verkiezingsprogram veel meer bezuinigt op regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking.