‘Libië’ bereikt Spaanse snelwegen

Terwijl Nederland de maximumsnelheid hier en daar heeft verhoogd tot 130 km/u, moeten Spaanse automobilisten binnenkort juist vaart minderen. Vanaf 7 maart gaat de maximumsnelheid op snelwegen terug van 120 naar 110 km/u. De socialistische regering-Zapatero reageert hiermee op het uitbreken van de onrust in het Midden-Oosten. Spanje is voor olie en gas geheel afhankelijk van het buitenland en daardoor extra kwetsbaar voor prijsschommelingen op de wereldmarkten, zoals die zich nu voordoen.

De vrijdag aangekondigde maatregel is in principe tijdelijk: verkeersborden worden met een sticker aangepast. Op jaarbasis zou Spanje door 110 te gaan rijden 1,4 miljard euro minder aan olie hoeven importeren.

De regering zelf wordt er niet beter van. Het aanpassen van de borden kost een half miljoen euro. Maar vooral loopt ze een kwart miljard aan benzineaccijns mis. Ook draait ze op voor een tijdelijke korting van 5 procent op treinkaartjes.Tegenstanders stelden de afgelopen dagen dat de schatkist wel degelijk van het besluit zal profiteren: via hogere opbrengsten uit verkeersboetes.

De reacties op de maatregel vallen in een overzichtelijk links-rechts schema. Zoals het in Nederland een rechts kabinet was dat de maximumsnelheid verhoogde, zo is het in Spanje ook vooral rechts dat tegen de verlaging te hoop loopt. De rechtse Volkspartij noemde het regeringsbesluit ,,Sovjet-achtig” en ,,meer passend bij een land als Cuba”. En de rechtse krant ABC opende zaterdag onder de kop ‘Regering remt Spanje af‘. Linkse kranten daarentegen benadrukten de positieve effecten, ook voor de luchtkwaliteit.

Blijft de vraag hoe ‘tijdelijk’ de maatregel zal zijn. Dat zal mogelijk mede afhangen van de electorale agenda. Op 22 mei zijn in Spanje regionale en gemeentelijke verkiezingen, in het voorjaar van 2012 gevolgd door nationale verkiezingen. Dat de onrust in het Midden-Oosten in mei reeds geluwd is, lijkt moeilijk voorstelbaar. Maar de regering zou het waarschijnlijk niet erg vinden als zij voor de landelijke stembusgang de 110-stickers weer van de verkeersborden kan krabben.