kort nieuws

Kleinere rol koningin

Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks komt nog dit jaar met een initiatiefwetsvoorstel voor een louter ceremoniële rol van het staatshoofd. Voor het plan moet de Grondwet op twee punten worden veranderd. Van Gent wil onder meer dat het staatshoofd alle functies binnen het landsbestuur verliest. De koning of koningin heeft dan alleen nog een representatieve functie. (Novum)

En de slechtste film is

De film The Last Airbender van M. Night Shyamalan won gisteren de Golden Raspberry voor de slechtste film van 2010. In totaal ontving hij vijf razzies. De spoof van de Academy Awards wordt traditioneel aan de vooravond van de Oscars gehouden. Sex and the City 2 kreeg drie Razzies, waaronder die voor slechtste actrice: die wordt gedeeld door alle vier de hoofdrolspeelsters. (NRC)

De uitreiking van de echte Oscars zou vannacht om half drie Nederlandse tijd beginnen. Lees op nrcnext.nl welke films vannacht in de prijzen vielen.

Harvard eert Shakira

De universiteit van Harvard heeft Shakira uitgeroepen tot artiest van het jaar. De 34-jarige zangeres werd door de Harvard Foundation onderscheiden vanwege haar artistieke en humanitaire werk. Shakira daagde Harvard-studenten uit meer te doen om onderwijs in ontwikkelingslanden te bevorderen. Op haar achttiende zette de zangeres een stichting op voor straatkinderen in Colombia. Eerder ontvingen artiesten als Sharon Stone, Will Smith, Jackie Chan en Wyclef Jean deze prijs van de Harvard Foundation. (Novum)

Brand in stierenstal

Tweehonderd stieren zijn zaterdagnacht omgekomen bij een korte felle brand in het Limburgse Kessel. De brand in de stierenstal brak rond middernacht uit, meldt de brandweer, die vermoedt dat het vuur is veroorzaakt door kortsluiting. (Novum)