Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Iran arresteert oppositieleiders’

. Some thousands of pro-government demonstrators walked through the streets calling for the execution of two opposition leaders, Mir Hossein Mousavi and Mahdi Karroubi, in response to anti-government protests earlier this week. Writing on banner at left in Farsi reads "a product from USA and Zionist". (AP Photo/Vahid Salemi
. Some thousands of pro-government demonstrators walked through the streets calling for the execution of two opposition leaders, Mir Hossein Mousavi and Mahdi Karroubi, in response to anti-government protests earlier this week. Writing on banner at left in Farsi reads "a product from USA and Zionist". (AP Photo/Vahid Salemi Pro-regering demonstranten houden posters omhoog tegen oppositieleiders Mir Hossein Mousavi and Mahdi Karroubi (FOTO: AP Photo / Vahid Salemi)

In Iran zijn oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi gearresteerd, meldt Reuters. Het persbureau baseert zich op de website van Moussavi. Het Iraanse ministerie van Justitie spreekt de berichten tegen.

Volgens de website meldt de mensenrechtenorganisatie ‘The International Campaign for Human Rights in Iran’, dat de oppositieleiders gearresteerd zijn en verplaatst naar de Heshmatiyeh gevangenis in Tehran.

Het Iraanse persbureau Fars sprak met een woordvoerder van het ministerie van Justitie die de arrestatie ontkent.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle eist van zijn Iraanse collega dat deze instaat voor de veiligheid van de twee oppositieleiders. Bovendien wil Westerwelle dat Mousavi en Karoubi juridische bijstand krijgen.

De oppositieleiders riepen begin deze maand Iraniërs op om te demonstreren tegen het regime van president Mahmoud Ahmadinejad en werden onder huisarrest geplaatst.