Honderden anti-regeringsbetogers blokkeren parlement Bahrein

Bahreinse shi'itische vrouwen houden borden met anti-regeringsteksten vast voor de deur van het parlement in Manama. Foto Reuters / Hamad I Mohammed
Bahreinse shi'itische vrouwen houden borden met anti-regeringsteksten vast voor de deur van het parlement in Manama. Foto Reuters / Hamad I Mohammed Bahreinse shi'itische vrouwen houden borden met anti-regeringsteksten vast voor de deur van het parlement in Manama. Foto Reuters / Hamad I Mohammed

Honderden anti-regeringsbetogers hebben bij het parlementsgebouw in de Bahreinse hoofdstad Manama een menselijke keten gevormd en zo de toegang tot het gebouw geblokkeerd. Een vergadering van het hogerhuis, waarvan de veertig leden door de koning zijn benoemd, werd om die reden afgeblazen.

Met betogingen op gevoelige locaties in Manamah proberen de betogers de machthebbers verder onder druk te zetten. Bij de protesten tegen de sunnitische koning zijn tot nu toe zeker zeven doden gevallen. Dit weekeinde keerde een belangrijke shi’itische dissident terug naar de Arabische Golfstaat. Het was een van de concessies van de koning aan de betogende shi’ieten. De dissident zei dat hij eventueel een ceremoniële rol van de koning wil accepteren.

Koning wil dialoog
Koning Hamad bin Isa Al Khalifa heeft opgeroepen tot een dialoog met de actievoerders, maar dat vinden de merendeels shi’itische betogers niet voldoende. De shi’itische meerderheid in het land voelt zich gediscrimineerd door de soennitische leiders en de roep om hun vertrek wordt steeds luider. Sommige actievoerders willen helemaal af van de monarchie.

Bahrein: archipel van oliehandel, financiën en toerisme

Van de Arabische Golfstaten is tot dusverre alleen Bahrein getroffen door onrust, waar de shi’itische meerderheid protesteert tegen achterstelling door de sunnitische elite. In Bahrein drijft niet armoede het protest, gezien het gemiddelde jaarsalaris van 27.000 dollar. Het is een archipel van oliehandel, financiën en toerisme. Alle leiders van de Golfstaten zijn sunnitisch en steunen de koning van Bahrein.